Lutovac: Saradnja opozicije u korist svih 1Foto: FoNet/Aleksandar Levajković

Predsednik Demokratske stranke (DS) Zoran Lutovac izjavio je u intervjuu FoNetu da će organi stranke odlučivati o modelu saradnje DS sa opozicijom, pa i Draganom Đilasom, inicijatorom Saveza za Srbiju.

On je u intervjuu najavio da će naredne nedelje za svog zamenika predložiti Sašu Paunovića, a za predsednika Izvršnog odbora Dušana Kostadinovića.

„Već u ponedeljak imamo Predsedništvo, a najverovatnije tokom sledeće nedelje i Glavni odbor“, rekao je Lutovac u razgovoru sa novinarkom Danicom Vučenić, u okviru serijala Kvaka 23.

„Stranački organi bi trebalo da potvrde predlog o saradnji“, istakao je Lutovac i podsetio da je to bila jedna od ključnih tačaka njegove kampanje za predsednika stranke.

Objašnjavajući svoju izjavu da „DS treba da razgovara o opozicionom bloku, a ne Savezu za Srbiju“, on je predočio da „DS ne ulazi u Savez, već formira savez“.

Prema rečima Lutovca, DS će biti osnivač saveza i članica saveza, jer ne ulazi u nešto što je već formirano, nego je deo procesa formiranja.

Upitan da li je siguran da većina u DS podržava saradnju sa Đilasom i povezivanje opozicije, on je odgovorio da je „jasno da je to opredeljenje većine unutar stranke, imajući u vidu da su, osim njega, tu priču pričali i njegovi protivkandidati“.

Prema rečima Lutovca, tu nema „spora o liderstvu sa Đilasom, jer DS, zajedno sa drugima, učestvuje u formiranju“.

„Đilas je, takođe, jedan od osnivača“, ali je „i inicijator saveza opozicije“, rekao je Lutovac i naglasio da bi on lično bio inicijator da taj korak pre njega nije preduzeo Đilas.

„Mi ovde govorimo o tome da, kao odgovorni ljudi, političari, tražimo model saradnje koji će biti u korist svih“, istakao je Lutovac.

Upitan da li je Đilas potrebniji DS ili ova stranka njemu, Lutovac je uzvratio da su „potrebni jedni drugima i da nije pitanje ko je kome potrebniji, nego je reč o komplementarnosti“.

Odbacujući etiketu da je Đilasov čovek, za koju smatra da mu je prilepljena „možda i zato što je pobedio“ na izborima za predsednika DS, Lutovac je saradnju opozicije označio kao priču u „kojoj je ishod pozitivan i za jedne i za druge“.

To tako svi posmatramo i zbog toga ta priča ima dobru osnovu da uspe, „jer ona više nije stvar neke taktike ili izbora, već nužnosti koja proističe i iz volje građana“, poručio je Lutovac.

Prema njegovoj oceni, „pitanje stožera saveza je irelevantno, jer opozicioni političari treba odgovorno da proizvedu određeni rezultat i moraju da vide šta vodi ka tom rezultatu“.

Lutovac „nema nikakav problem da se pitanje stožera drugačije definiše“, ali predviđa da će DS „sigurno predstavljati stožer za veliki broj građana koji će u njoj videti jednog od pokretača tog saveza“.

„Mislim da je priča o savezu stvar racionalnosti, potrebni su nam racionalni lideri koji će potisnuti po strani neke partikularne interese i zalagati se za nešto što je opšti interes“, precizirao je Lutovac.

On misli i da je to ključni pokretač celog procesa i naglašava da nema problem sa sujetom, koju stavlja u drugi plan, usredsredjen ka cilju okupljanja radi promena u društvu.

Lutovac smatra da opozicija, u okolnostima potpune blokade institucija i kontrole nad parlamentom, mora da traži alternativne kanale komunikacije sa građanima.

Jasna politika koju opozicija bude definisala kao najmanji zajednički sadržalac i za koju će se boriti, to će biti program i ciljevi oko kojih će motivisati građane da je podrže, istakao je Lutovac.

Na insistiranje da objasni svoju ideju o „akcionom“ savezu opozicije, a ne „programskom“, i pitanje da li je to opravdanje da „privuku u svoje redove i stranke desnice“, on je rekao „da nije reč o opravdanju“ i predočio da opozicija „ima dva puta pred sobom“.

„Jedan podrazumeva pitanje da li čistom programskom koalicijom može da se postigne rezultat, da se dostigne većina koja je potrebna da se smeni režim. Ako je moguće, onda je programska koalicija način da to uradimo“, objasnio je Lutovac.

Ako to nije moguće, onda je potrebno tražiti način da savez bude širi i omogući da se naprave ključne promene, dodao je Lutovac, koji smatra da „pitanje Dveri uopšte nije tako urgentno i da će se o svemu razgovarati“.

On je najavio da če razgovarati i sa Pokretom slobodnih građana i da će jedna od tema biti upravo taj široki opozicioni savez.

Na pitanje šta bi bio kohezioni faktor širokog saveza ideološki potpuno različitih opozicionih partija, sem odnosa prema Aleksandru Vučiću, i kako ga održati bez izbora na vidiku, Lutovac je odgovorio da su „kohezioni faktor borba za nezavisno pravosudje i slobodne medije“.

Upitan kako DS, kao stranka proevropske orijentacije, može da se prikloni stavu Boška Obradovića koji se protivi pravno obavezujućem sporazumu Beograda i Prištine, Lutovac je ocenio da nije jasno kakav će biti sporazum.

„Ni da li će se baviti normalizacijom odnosa ili statusom“, obrazložio je Lutovac i ocenio da „ni opoziciju, ni građane, niko i ne pita za mišljenje“.

Povodom dipleme da li se na temi Kosova eventualno „akciono ujedinjena opozicija razilazi“, on napominje da je „reč o prioritetima, odnosno da li je prioritet normalizacija odnosa sa Prištinom, ili je prioritet normalizacija odnosa u Srbiji“.

Prema stavu Lutovca, ključno je pitanje „da li je moguće normalizovati odnose sa Prištinom, a da se ne normalizuju odnosi u Beogradu“.

Objašnjavajući razliku izmedju SNS, koja je okupila stranke najšireg spektra, od levice do desnice, i budućeg saveza opozicije, koji bi takođe uključio raznorodne ideološke organizacije, Lutovac navodi da je „SNS na vlasti i da ne mora da bude keč ol stranka“.

„Druga je pozicija kad vi pravite keč ol samo za određene ciljeve, jer mi nemamo nameru da se sakupimo i vladamo, već da postignemo određene ciljeve, poput slobodnih izbora“, precizirao je Lutovac.

On insistira na činjenici „da savez još nije formiran i da su u igri i programski i akcioni savez, da je njemu lično bliži programski, ali da je pitanje koliko je to realno i da je vrlo važno imati alternativu i odgovor u širem savezu“.

„Ne možemo konstantno da insistiramo na razlikama, moramo da počnemo da tražimo najmanji zajednički sadržalac za saradnju opozicije“, istakao je Lutovac i podsetio da „nadmetanje za programe dolazi posle, na slobodnim izborima“.

On ne vidi potpunu sličnost između opozicionog saveza i nekadašnjeg DOS, jer su „okolnosti drugačije“, ali priznaje analogiju „u modelu suprotstavljanja autoritarizmu“.

Lutovac ponavlja da nema razgovora sa SNS dok postoje samovlašće, a opozicija tretira kao neprijatelj, čak ni ako bi Vučić i SNS pokazali malo „kooperativnosti“, kao u slučaju Medijske strategije i odnosa prema udruženjima novinara, jer smatra da je „reč o fingiranju“.

Opozicija ne bi učestvovala u fingiranju, „koje nikom nije potrebno i ne koristi ni strankama, ni građanima“, naglasio je Lutovac i ocenio realnim da se „opozicija unutar sebe dogovori oko alternative po svakom važnom pitanju i da nudi te alternative“.

Na pitanje da li sebe doživljava kao „građanskog“ ili „nacionalnog“ političara, on je odgovorio da je „građanski opredeljen političar, koji je svestan činjenice da je nacionalno takođe veoma bitno“.

Upitan kolike su šanse, na skali od jedan do 10, da se formira opozicioni savez, Lutovac je zaključio: „Na skali od jedan 10? Pa 10“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari