Lutovac: Savez nas ne sprečava da vodimo našu programsku politiku 1Foto: Fonet/Marija Đoković

Predsednik Demokratske stranke (DS) Zoran Lutovac danas je na sednici Glavnog odbora stranke predložio da se donese odluka da DS pristupi formiranju Saveza za Srbiju.

„Na prošlom glavnom odboru izglasali smo da se pristupi formiranju Saveza. Danas, na ovoj sednici, predlažem da kao osnivači, zajedno sa drugim osnivačima, to i učinimo i da formiramo Savez za Srbiju“, rekao je Lutovac o čijem predlogu se raspravljalo na zatvorenom delu sednice.

On je rekao da Savez ne sprečava DS da vodi autonomnu, svoju programsku politiku.

„Ono što je cilj zajedničkog delovanja je da stanemo svi iza onoga što su zajedničke stvari i izborimo se za nezavisno sudstvo, vladavinu prava, za fer i poštene izbore“, rekao je Lutovac.

Lutovac je rekao da „DS nije ušla u Savez, nije se priključila, već je njegov osnivač“.

On je rekao da su u prethodnom periodu obišli celu Srbiju, razgovarali sa ljudima i prvi utisak je da su posle unutarstranačkih izbora jedan tim, da imaju dva velika posla i jedan veliki cilj.

Lutovac je rekao da je DS na putu revitalizacije, a taj put podrazumeva da uvaže okolnosti, trenutak u kojem se nalaze i ono što njihovi birači i građani Srbije žele, a to je objedinjavanje opozicionih potencijala i shvatanje okolnosti u kojima se nalazimo.

„Okolnosti su takve da u Srbiji danas imate vladavinu jednog čoveka, samovlašće, parlament koji je ponižen, sudstvo koje nije nezavisno i fingiranje promena u pravosuđu“, rekao je Lutovac.

On je naveo da su mediji pod kontolom ili pod strašnim pritiskom, evropske integracije su fingirane, retorika je evropska, a praksa antievropska.

Lutovac je rekao da je ideja o Savezu za Srbiju ideja objedinjavanja svih opozicionih potencijala spremnih da stanu na put samovlašću i da menjaju Srbiju na bolje i u pravcu normalizacije političkih i društvenih odnosa.

Istakao je da alternativu sadašnjoj vlasti ne predstavljaju opozicione stranke koje su pojedinačno slabe.

„Savez je stvaranje jedne šire platforme od ideološko programske koalicije, Savez koji podrazumeva da uključite i one koji nisu bliski vama kako biste dobili širu podršku građana, kako biste ih ohrabrii da izađu na izbore i da zajedno sa nama pokušaju da menjaju Srbiju“, rekao je Lutovac.

On je dodao da su „ideološko programske koalicije, samostalni izlasci priča za sledeći korak, za vreme posle Saveza, za delovanje kada se ostvare proklamovani ciljevi Saveza“.

Među tim ciljevima su ujedinjavanje snaga zarad opšteg dobra, izgradnja pretpostavki za normalan život građana, političkih stranaka, institucija, formiranje prelazne Vlade stručnjaka sa nestranačkim premijerom koja će izgraditi pretpostavke za slobodne i fer izbore i 30 tačaka programskih ciljeva usmerenih ka tome.

Lutovac je ukazao i na tri važna politička pitanja i nedoumice, a to su odnos prema Kosovu i Metohiji, prema EU i činjenica da će u Savezu biti Dveri.

On je rekao da su Dveri u Savezu zato što je to jedina desničarska stranka na političkoj sceni Srbije koja nije pod kontrolom vlasti.

Dveri su, po njegovim rečima, prihvatile zajedničke ciljeve.

On je rekao da je, kada je u pitanju Kosovo i Metohija, „dogovoren načelan stav da je neophodno razgovarati sa kosovskim Albancima o održivom pravednom rešenju, da se u tim razgovorima polazi od postojećeg Ustava, da se uvažava međunarodno pravo i da stolica u UN nije prihvatljiva“.

Lutovac je istakao da DS ostaje čvrsto na svom opredeljenju za Evropsku uniju.

On je rekao da je pred DS dug put oporavka i revitalizacije.

„Na tom putu moramo da vratimo poverenje građana.Na nama je da se opredelimo koji je to put.Ja sam na unutarstranačkim izborima pledirao za ono što je jedini pravi put u ovom trenutku, a to je Savez za Srbiju“, rekao je Lutovac.

Govoreći o revitalizaciji stranke, on je naveo da je pokrenuta inicijativa za promenu Statuta stranke i dodao da će jedan od glavnih ciljeva DS biti da se „izbori za svoje mesto u Javnom servisu i za pravo mesto Javnog servisa u medijskoj slici Srbije“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari