Macura: Sredstva se mogu obezbediti ukidanjem dva ministarstva bez portfelja 1Foto: dostajebilo.rs

Pokret Centra predao je u skupštinsku proceduru predlog izmena i dopuna Zakona o finansijskoj podršci porodice sa decom. Ovaj predlog, kako je navela Tatjana Macura, napisan je zajedničkim snagama, uz pomoć trudnica i porodilja i to nakon javne rasprave u četiri grada Srbije, Novom Sadu, Beogradu, Kragujevcu i Nišu .

“U predlogu izmena Zakona o finansijskoj podršci porodica sa decom predlažemo da se osnovica naknade zarade obračunava tako što se zbir mesečnih osnovica na koji su plaćni doprinosi podeli sa 12, umesto važećim zakonom predviđenih 18 meseci. Predlažemo i da pun iznos naknade za vreme porodiljskog odsustva radi nege deteta i odsustva sa posla radi posebne nege deteta ne može biti manji od minimalne zarade utvrđene na dan podnošenja zahteva “, objašnjava Macura i dodaje da je izmenama zakona predviđeno da država nezaposlenim mamama, preduzetnicama , nosiocima porodičnog poljoprivrednog gazdinstva, mamama koje rade po ugovoru o privremenim i povremenim pooslovima isplaćuje poreze i doprinose , kao i da i njima bude određen minimalni iznos naknade .
Macuira ističe da je predlogom izmena zakona predviđeno i da maksimalni iznos mesečne naknade ne može biti veći od 5 prosečnih zarada, kao i da roditelju koji usled zdfravstvenog stanja deteta odsustvuje sa posla ne može biti uskraćeno pravo na naknadu samo zato što je dete korisnik prava na dodatak za pomoć i negu drugog lica .

Jedna naknada ne sme isključiti drugu, niti roditelj treba da bude stavljen u poziciju da bira između dve naknade “, objašnjava Macura i dodaje da poljoprivredne osiguranice treba da budu izjednačene sa svim drugim korisnicima i da pravo naknade za treće i četvrto dete u porodici važi za svu decu koja nisu napunila 10 godina .
Poslanica Pokrerta Centra smatra da vakcinacija ne sme biti uslov za isplatu roditeljskog dodatka. Ona veruje da para u budžetu za sve ove predložene izmene ima i da mogu biti obezbeđene smanjenjem administracije, ukidanjem dva nepotrebna ministarstva bez portfelja i smanjenjem dotacija preduzećima koje poredstavljaju večite gubitaše.
Na pitanje da li veruje da će se te predložene izmene zakona ikada naći na dnevnom redu parlamenta, Macura odgovara da ne očekuje, ali da ipak veruje da će doći do nekih izmena poostojećeg Zakona jer se pokazalo u praksi da ovaj zakon nije dobar .

Protesna šetnja porodilja i trudnica

Tatjana Macura najavila je da će kasno popodne biti održana i protesna šetnja trudnica i porodilja. “Od 17 sati biće održana protesna šetnja u kojoj će učestvovati trudnice i porodilje u znak protesta protiv loših efekata primene postoječeg zakona i mizernih i ponižavajućih iznosa tokom porodiljskog odsustva sa posla koje se kreću od 1 000 , do 3 000 dinara“, rekal je ona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari