Macura: Poslednje zaduživanje Vlade izabrano zbog mogućnosti malverzacije 1Foto: FoNet/ Zoran Mrđa

Narodna poslanica Ujedinjene demokratske Srbije (UDS) Tatjana Macura ocenila je danas da je poslednje zaduživanje Vlade Srbije „preskupo“ i da je izabrano zbog „velike mogućnosti malverzacije“.

„UDS smatra da je poslednje zaduživanje Vlade preskupo. Ono je tri puta skuplje od oblika zaduživanja koje smo imali kod MMF, ili kod evropske komisije“, navodi se u saopštenju UDS.

Dodaje se da je dodatno zaduživanje države „primeren odgovor“ na krizu izazvanu pandemijom korona virusa i ocenili su nespornom potrebu da se pozajmicom finansiraju mere podrške privredi.

„Pozajmice moraju biti ekonomične, a to se meri kamatom, rokom otplate, eventualnim grejs periodom i uslovima pod kojima zajmodavci novac pozajmljuju – da li su uslovi promenljivi tokom trajanja pozajmice, da li je ona striktno namenska ili ne i da li podrazumeva obavezujuće mere sveukupne fiskalne discipline i kontrole od strane zajmodavca“, kazala je Macura u pisanoj izjavi.

Ona je navela da razlog takve vrste zaduživanja Vlade „leži u činjenici da takva vrsta zaduživanja ne podleže drastičnoj kontroli i zbog toga je mogućnost malverzacija jako velika“.

„Zemlje regiona zadužile su se po nižim kamatnim stopama, pa nema nikakvog razloga da Vlada Srbije ne učini isto. Novac koji će na kraju platiti gradjani Srbije kroz kamatu mogao je da bude iskorišćen na mnogo bolji način, za kupovinu medicinske opreme, rekonstrukciju škola ili izgradnju vrtića“, ocenila je Macura.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari