Maja Kocijančić demantuje Ivicu Dačića 1Foto: Beta/ DRAGAN GOGIĆ (Arhiva)

Maja Kocijančić, portparolka visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbednost Federike Mogerini, demantuje za Danas tvrdnje šefa srpske diplomatije Ivice Dačića da je sastanak koji će se održati 29. aprila u Berlinu „organizovan bez znanja zvaničnog Brisela, šefice evropske diplomatije Mogerini i drugih članica EU“.

– Visoka predstavnica Mogerini će prisustvovati sastanku koji u Berlinu organizuju nemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsednik Emanuel Makron u ponedeljak, 29. aprila, sa visokim predstavnicima Zapadnog Balkana, kako bi se osnažila stabilnost i prosperitet širom kontinenta. Ovaj sastanak će predstavljati priliku da se predoče izazovi i naglase napori za pomirenje, uspostavljanje dobrosusedskih odnosa i regionalne saradnje, poručuje Kocijančić.

S druge strane, ministar Dačić je juče gostujući na TV Pink kazao da je sastanak koji organizuju Merkel i Makron, a kojem će prisustvovati i predsednik i premijerka Srbije, Aleksandar Vučić i Ana Brnabić, izazvao kontroverze u Evropskoj uniji i da je organizovan bez zvanja Brisela. Povodom tog skupa, Dačić je naveo da ne očekuje pritiske u vezi s donošenjem nekog okvira o sadržaju sporazuma sa Prištinom, ali da će „svakako to biti kulminacija pritisaka na Srbiju da nastavi dijalog bez obzira da li će Priština ukinuti takse ili ne“, preneo je Radio KiM na svom portalu.

– Predsednik Vučić trpi pritiske, između ostalog i da se obustavi naša kampanja da druge zemlje povuku priznanje nezavisnosti Kosova… Zato su veoma važni njegovi sastanci u Pekingu 25. i 26. aprila, sa predsednicima Rusije i Kine… U svetu se često plasiraju dezinformacije da Rusija i Srbija imaju različite stavove o KiM. To nije tačno. Ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov ponovo mi je rekao da će Rusija podržati svako rešenje za koje Srbija smatra da je u njenom interesu, istakao je Dačić, koji je prekjuče boravio u poseti Moskvi.

Dačić: „Dvostruki suverenitet“ ne postoji

Dačić je na pitanje očekuje li da će Francuska i Nemačka na sastanku u Berlinu predstaviti ideju „dvostrukog suvereniteta za Kosovo“ – da Kosovo zadrži teritorijalni integritet, ali da Srbija uživa neki suverenitet nad Srbima na Kosovu i nad srpskim svetinjama, kazao da je to samo pretpostavka i da takvog rešenja nema nigde na svetu. „To je ono što se kao očekuje da će Merkelova da predloži, da na severu Kosova postoji takozvani dvostruki suverenitet – i Kosova i Srbije. Ali, to su sve pretpostavke i to rešenje ne znam da li igde na svetu postoji, osim na tom papiru“, rekao je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari