Majkrosoft: Ruski hakeri napadaju demokratske institucije u Evropi, uključujući i Srbiju 1Foto: Pixabay/rawpixel

Tehnološki gigant Majkrosoft optužio je danas rusku hakersku grupu Fensi ber (Fancy Bear) za pokretanje niza napada na vodeće „tink tenkove“ i nevladine organizacije u Evropi, među kojima su i neke sa sedištem u Srbiji, prenosi danas Dojče vele.

Kompanija Majkrosoft je u svom blogu navela da su hakeri pokušali da upadnu u naloge više istaknutih evropskih „tink tenkova“ ili neprofitnih organizacija krajem 2018. godine.

Kako je navedeno, uočeni su napadi upereni protiv 104 naloga zaposlenih u Nemačkom savetu za spoljne poslove (German Council on Foreign Relations) i evropskih kancelarija Instituta Aspen  i Nemačkog Maršalovog fonda.

Kompanija je navela da je uverena da je mnoge od tih napada koji su izvršeni između septembra i decembra prošle godine organizovala grupa nazvana Stroncijum (Strontium) takođe poznata kao Fensi ber, APT28 i pod drugim nazivima.

Veruje se da je ta grupa za sajber špijunažu povezana sa ruskom vojnom obaveštajnom službom i moguće da je najpoznatija po tome što je hakovala Demokratski nacionalni komitet za vreme američkih predsedničkih izbora 2016. godine. Grupa je upala u podatke donjeg doma nemačkog parlamenta 2015. godine, navodi DW.

U novijim incidentima koje pominje Majkrosoft hakeri su navodno koristili zloćudne vebsajtove i hakoveane imejlove da pokušaju da upadnu u podatke o zaposlenim u institutima sa sedištem u Belgiji, Francuskoj, Nemačkoj, Poljskoj, Rumuniji i Srbiji.

Oni su se usmerili na organizacije koje se bave pitanjima transatlantske politike, demokratije, izbornog integriteta i koje hakeri smatraju vrednim zato što te organizacije često imaju bliske kontakte sa državnim zvaničnicima.

Evropski zvaničnici su izrazili zabrinutost zbog pretnji sajber napadima uoči evropskih parlamentarnih izbora u maju, navodi Dojče vele. Zvaničnici smatraju da i dalje ima bezbednosnih propusta za rešavanje pre nego što 350 miliona glasača širom EU izađu na izbore.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari