Makron i Janša razgovarali o EU i Zapadnom Balkanu 1Foto: EPA-EFE/ STEPHANIE LECOCQ

Izazovi predsedavanja Savetom Evropske unije bili su u centru razgovora u Parizu slovenačkog premijera Janeza Janše i francuskog predsednika Emanuela Makrona, a Janša je ukazao i na stanje na Zapadnom Balkanu, javila je agencija Hina.

Evropa se suočava s pandemijom i pokušava da izbegbegne ekonomsku krizu, zato je potrebno potpuno međusobno usklađivanje, ocenio je Makron i založio se za jedinstvo unutar EU u suočavanju sa zdravstvenom krizom i njenim posledicama.

„To je potrebno kako bi se situacija u Europi normalizovala“, upozorio je Macron i sugerisao potrebu većih investicija u razvoj i proizvodnju vakcina.

Janša je pre radnog ručka i razgovora s Makronom naveo da će ključne prioritete slovenačkog predsedavanja Savetom EU biti povećanje otpornosti Unije na krize poput pandemije.

On je među prioritetima Slovenije kao jednu od tema razgovora s francuskim šefom države naveo i stanje u regiji Zapadnog Balkana i problematiku potencijalnog priključenja država regiona Evropskoj uniji.

Janša je podsetio da je evropsku perspektivu državama zapadnog Balkana Evropska unija zagarantovala na solunskom samitu 2003. godine kao jedinu pozitivnu perspektiva za regiju.

On je ocenio da je na tom putu puno prepreka koje treba sadvladati, podsećajući da je solunskim dokumentom tim državama bilo obećano članstvo u EU kad za to ispune uslove.

Janša je ukazao i da su Slovenija i Francuska strateški parneri i da je Francuska Sloveniji jedan od najjačih privrednih parnera.

Slovenački premijer se založio za još više francuskih investicija u svojoj zemlji, izrazivši želju da francuski predsednik zvanično poseti Ljubljanu ove godine, kad Slovenija obeležava 30. godišnjicu nezavisnosti i samostalnosti, navodi Hina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari