Manifestacija moći, kiča i kulta ličnosti predsednika 1Foto: BETAPHOTO/ MILOS MIŠKOV

Ono što spomenik Stefanu Nemanji treba da simbolizuje suprotno je onome čemu naše društvo treba da teži.

Ceremonija njegovog otkrivanja bila je problematična pre svega sa epidemiološkog stanovišta i predstavljala je manifestaciju moći i kiča, zarad učvršćivanja kulta ličnosti predsednika. Postavljanje spomenika srednjovekovnom vladaru predstavlja još jedan od pojavnih oblika vlasti u traženju istorijskih očeva u srednjem veku – ocenjuje sagovornici našeg lista, koji komentarišu ceremoniju otkrivanja spomenika Stefanu Nemanji na Savskom trgu, uz prisustvo državnog vrha i visokih zvanica.

U svom obraćanju na svečanom otvaranju, predsednik Vučić je između ostalog govorio da će Savski trg sa spomenikom Stefanu Nemanji biti najlepši javni prostor.

On je više puta pohvalio ruskog umetnika zaslužnog za izradu spomenika, ali nije govorio o projektantima samog trga, na šta ukazuje arhitekta Dragoljub Bakić, ističući da je vlast potpuno pregazila i zanemarila struku.

– Ako izjavite da će to biti najlepši javni prostor u Beogradu, ako pomenete Rukavišnjikova deset puta, onda je osnovna pristojnost da se kaže ko je arhitekta koji je projektovao trg. Ali mi ne znamo ko su projektanti Beograda na vodi, ko su projektanti Savskog trga jer je ova vlast uništila jednu struku – arhitektonsku. Ono što znamo jeste koji su političari iza ovog uništavanja Beograda i to njima treba da ide na dušu. Napravili su trg koji nije u interesu građana i saobraćaja, već u interesu estrade, populizma, pravljenja jednog kič grada – navodi Bakić.

Srbijanka Turajlić, profesorka Univerziteta u Beogradu u penziji, smatra da je svečano otvaranje spomenika Stefanu Nemanji još jedan primer ukupne blasfemije u kojoj živimo.

Prema njenoj oceni, u estetskom smislu, spomenik je zaista strašan.

– Činjenica da se on sasvim sigurno nekome dopada govori o tome da mi kao društvo moramo jako mnogo raditi na estetskom obrazovanju ovog naroda. S druge strane, ono što taj spomenik treba da simbolizuje je takođe sve suprotno onome čemu ovo društvo treba da teži. Dakle, ta mitomanija koja nas uništava zaista nije utemeljena i ne može da vodi ka nečem dobrom – ukazuje Turajlić.

Manifestacija moći, kiča i kulta ličnosti predsednika 2

Ona podseća da je činjenica da su troškovi oko izgradnje spomenika više nego sumnjivi i skoro nedvosmisleno ukazuju na ozbiljnu korupciju koja je tom prilikom bila na delu.

Reditelj i profesor Fakulteta dramskih umetnosti Janko Baljak kaže da je ceremonija otvaranja spomenika bila problematična pre svega iz epidemiološkog stanovišta.

Prema njegovim rečima, propovedati mere, imati svakog dana krizni štab sa propisima, a na kraju imati skup koji apsolutno ne poštuje nijednu od tih mera, jedna je od stvari koja je obeležila događaj o kome govorimo.

– Po meni, manifestacija moći i kiča koji je dominirao u tom televizijskom prenosu i celoj toj predstavi jeste jedan izraz učvršćivanja kulta ličnosti predsednika koji je zaslužan ne samo za vakcine, nego i za spomenike u gradu. Sa televizijske tačke gledišta, dolazak Vučića, pa muzika koja to prati, podsetila me je na one performanse koji prate slične događaje u Rusiji, kada Putin ulazi u salu i kada ga čekaju ljudi. To je otprilike bila kopija nečega što gledamo još uvek samo u Rusiji, od tih predstava koje bi trebalo da simbolizuju svemoć nekakvog vladara – ističe Baljak i zaključuje da se sve radi u službi dnevne politike i učvršćivanja kulta ličnosti.

Zoran Vuletić, predsednik Građanskog demokratskog foruma, ocenjuje da je postavljanje spomenika Stefanu Nemanji još jedan od pojavnih oblika vlasti SNS-a u traženju istorijskih očeva u srednjem veku.

On navodi da se oni apsolutno ne snalaze u savremenom dobu i imaju ogroman problem sa antifašističkim nasleđem iz Drugog svetskog rata koje je najsvetliji deo srpske istorije.

– Obraćanja Vučića i Dodika su bila manipulativna, obračunavali su se sa zamišljenim neprijateljima Srba, unutrašnjim i spoljnim. Dodik je po svom običaju najavio dalju borbu za stvaranje jedne srpske države, podrivajući u kontinuitetu Bosnu i Hercegovinu. Dobro bi bilo da nam predsednik Vučić konačno kaže šta je njegova politika. Ovakva obraćanja ne vode nikuda. Kako ga nije sramota da stoji pored čoveka koji je poklanjao ukradenu ikonu ruskom ministru inostranih poslova – pita Vuletić.

Podsetimo, spomenik Stefanu Nemanji, srednjovekovnom srpskom vladaru, visok 23 metra i težak 68 tona, otkriven je u sredu uveče na Savskom trgu uz konjanike i dramsku priredbu, ogromne mere obezbeđenja i flagrantno kršenje mera u borbi protiv korona virusa.

Vlast zabranjuje proteste a organizuje skupove sa 5.000 ljudi

Povodom masovnog okupljanja u sredu u organizaciji vlasti i u kontekstu epidemiološkog rizika, arhitekta Dragoljub Bakić kaže da to pokazuje „svu hipokriziju koja kod nas vlada“. Zabranjivali su skup u znak podrške ruskom opozicionaru Navaljnom jer je bilo više od pet ljudi, a na sinoćnom okupljanju je bilo 5.000 ljudi“. Komentarišući sa druge strane protest koji je organizovan protiv podizanja spomenika, Bakić ističe da mu je žao što to nije bilo dovoljno ispraćeno u medijima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari