Marinika Tepić: Bojkot ne može da ne uspe 1Foto: FoNet Aleksandar Levajkovic

Bojkot svega što nas izlaže poniženjima, nepravdi, siromaštvu, krađi i zlu, jedini je način da demontiramo sistem u kome živimo već sedam godina.

Obećali smo građanima, potpisali i nema odstupanja. A onaj ko misli da je posle sedam godina ove mizerije preuranjeno reći stop i nema dalje – bojim se da je zaista samo puki lovac na mandat, tačnije imunitet, kaže u razgovoru za Danas Marinika Tepić, potpredsednica Stranke slobode i pravde, odgovarajući na pitanje Danasa da li će SSP osim parlamentarnih bojkotovati i lokalne i pokrajinske izbore.

* Kako komentarišete hapšenje direktora Dajrekt medije i dvoje zaposlenih sa RTS?

– Ovo je čist politički progon i to je situacija koju može da očekuje svako ko se bori protiv režima. Ako Vučić najavljuje hapšenja, njegova stranačka potpredsednica ih objavljuje, a njihov ministar policije obrazlaže i sve pre bilo kakvog poteza tužilaštva i suda – onda je to čist politički progon. Uostalom, specijalno tužilaštvo je to i dokazalo kada je preksinoć odlučilo da uhapšene ljude odmah pusti kućama nakon saslušanja.

* Šta ćete postići bojkotom, ukoliko na izbore izađe deo opozicije, zar ti izbori pred svetom neće biti legitimni?

– Svako ko izađe na ovakve izbore saučesnik je Vučićevog režima. Svako ko je potpisao Sporazum s narodom, a izađe na izbore, slagao je narod koji mu je potpisom ukazao poverenje. I to je uradio samo da bi se popeo na binu 13. aprila. Neću se nikome pravdati kada ovo ovako izričito kažem, jer govorim istinu i činjenice.

* Ni izbore u Albaniji niko nije osporio iako opozicija nije izašla.

– A ukoliko poredite i region, ipak obratite pažnju da je predsednik Albanije rekao da je stanje neodrživo i da su potrebni vanredni izbori, a Severna Makedonija je još bolji primer kada neko ignoriše volju naroda, jer gde je danas Gruevski? U svojoj zemlji ili u bekstvu?!

* Iz Evrope , ali i sveta vam je poručeno da bojkot nije poželjan.

– Što se „sveta“ tiče, naivno je očekivati da će gospodin Mekalister ili ma ko iz EU administracije posle toliko godina neskrivene bliskosti sa Vučićem priznati grešku i npr. reći svojim biračima u Nemačkoj – mi smo skoro deceniju skroz promašili i ulagali vaš novac u želje balkanskog diktatora Vučića, a on nas je lagao i lagao 2.000 dana. Zato je potpuno jasno zašto bojkot nije dobro rešenje za međunarodnu zajednicu. Kao što je jasno da će bojkot uspeti i da ćemo našu slobodu izboriti sami. To je jedini način dolaska do vanrednih zbora u regularnim uslovima.

* Predsednik Srbije tvrdi da ga baš briga što ćete bojkotovati izbore i da vaša stranka to čini da ne bi priznala poraz, a kako kaže, nije zakonska obaveza da se izađe na izbore.

– Najveće opozicione stranke neće na izbore pod ovim uslovima i on zna sa neće imati legitimitet ma koga izvukao da mu glumi opoziciju. Takođe, nikog ozbiljnog nije više briga šta čovek koji je slagao hiljadu puta kaže hiljadu prvi put. Hajde da te udice koje on podmeće zaobiđemo i da govorimo o tome kako ćemo uvesti specijalnog antikorupcijskog tužioca samo za javne funkcionere po ugledu na Rumuniju, da razgovaramo o tome da ćemo penzionerima vratiti oteti deo penzija, da ćemo promeniti Zakon o radu koji će radnike da štiti, umesto što služi samo poslodavcu, da bi minimalna zarada morala biti najmanje koliko i minimalna potrošačka korpa. Da razgovaramo i o tome kako ćemo sprovesti reviziju svih sumnjivih zvanja u visokom obrazovanju, kako ćemo udvostručiti zarade lekarima i zdravstvenim radnicima, kao i prosvetarima, vraćajući poštovanje tom dragocenom pozivu koji našoj deci treba da pomogne da misle svojom glavom, umesto da dualnim obrazovanjem zauvek stvaraju socijalne slučajeve od dece – od škole do penzije, jer njima napretka nema.

* Kako ćete sve to postići neizlaskom na izbore, s obzirom da ima mišljenja da je teže organizovati bojkot nego izbornu kampanju. Kako bojkot može da dovede do vanrednih parlamentarnih izbora?

– Bojkot ne može da ne uspe. Ne može da poništi činjenicu koliko građana ne prihvata njegovu farsu od izbora. Međunarodna zajednica žmuri zbog Kosova koje im je obećao. I zato moramo biti čvrsti u odluci da ne prihvatamo da se igra sa sudbinama građana. Uskoro neće imati ko da nas leči, ko da nam uči decu, da vozi autobuse. To je stvarnost. I samo bojkot može potpuno razgolititi ovakav režim.

* Predsednik vam poručuje da radite sa biračkim spiskovima šta hoćete, da donesete bilo koje pravilo za finansiranje političkih kampanja i da radite šta hoćete sa RTS.

– I ja poručujem predsedniku da takvo sprdanje s državom i ljudima kakvo on čini i u tome uživa, možda misli da može da tera koliko hoće, ali ne i dokle hoće! I da vrlo pedantno vodimo evidenciju o svim asomacumima, Savamali, stradalima u aferi „Helikopter“ pod direktnom odgovornošću ministara njegove vlade, prodaji PKB-a, Beogradu na vodi, tajnim štetnim pogodbama, iznudama…

Znate, pre nekoliko dana su me kolege sa Malte pitale da li je moguće da je tokom jednog neformalnog sastanka sa zvaničnicima Malte, radi olakšica za radne dozvole naših državljana tamo, ministar Lončar tražio novac zauzvrat? I da im je rekao da im mi ipak obezbeđujemo tu radnu snagu, pa da Maltežani malo počaste? I da je pored Lončara bio i Vučić? I da su se Maltežani šokirani pokupili i otišli? I da zato niste ni mogli pročitati neku vest o tom susretu? Rekla sam ma nemoguće, ali da ću pitati. I evo pitam. Kad već opet pominjete Vučićeve ponude.

* Pitate i kako su prodate Večernje novosti, ali odgovora nema.

– Tačno , zahtevamo da Vlada Srbije hitno objavi na osnovu kojih kriterijuma je za kupca Kompanije Novosti izabrana baš firma Media 026 iz Vučka, koja je osnovana 2018, sa 100 dinara kapitala, bez zaposlenih i prihoda. Gde je sve objavljen oglas za prodaju ove, jedne od najznačajnijih medijskih kuća? Kako je moguće da se kompanija koja ostvaruje prihod od 1,25 milijardi dinara i poslovnu dobit od 114 miliona, proda za 299 miliona dinara firmi koja ima nula dinara prihoda. SSP će podneti prijave protiv članova Skupštine i Nadzornog odbora Štamparije Borba i njihovih nalogodavaca, koji su sproveli ovu sramnu prodaju, oštetili državu za milionski iznos i omogućili da još jedna medijska kuće bude kontrolisana od strane vladajuće stranke.

* Šta su za vas prihvatljivi izborni uslovi i ukoliko bi bili izabrani novi članovi REM-a i uređen RTS po vašoj meri da li biste pristali da izađete na te izbore?

– Ne po našoj meri, nego po zakonu. Kada bi režim dopustio da REM i RTS, RIK i sva tela koja se staraju o izbornim procedurama i medijskim slobodama primenjuju zakone najmanje godinu dana – režim bi izgubio izbore.

* Stranka moderne Srbije saopštila je da ne pristaje na pritiske da se već danas donese odluka o bojkotu . Stiče se utisak da pritisci dolaze iz SZS.

– Pravo da vam kažem, tek sada sam saznala da je to zapravo stranka Nebojše Lekovića, nekadašnjeg ministra kod Slobe Miloševića, i njegovog partijskog druga Andreje Savića, prvog direktora BIA koji je dva meseca pre atentata na premijera Đinđića smenjen početkom 2003. „jer nije očistio tajnu policiju“. Ne bih dalje komentarisala.

* Protiv bojkota su, kako se čini i DSS, Šapićeva stranka, LSV, SRS, a možda i LDP. Ne umanjuje li se time efekat bojkota?

– A zašto vi njih ubrajate u opoziciju?! Plus građani neće imati nikakve koristi od učešća na izborima na kojima ne odlučuje volja naroda, već ucene, pretnje, crni džipovi, pesnice i gebelsovska propaganda.

* Ukoliko ne izađete na izbore, zar ne reskirate da se bez vas donosi odluka o promeni Ustava, Kosovu i zakona koji će SNS omogućiti dugotrajnu vladavinu?

– Dozvolite da vas podsetim zašto smo uopšte započeli bojkot parlamenta na zahtev građana. Pa upravo zato što ti isti građani nisu mogli više da čuju šta želimo da kažemo, zato što smo kažnjavani, udaljavani sa sednica, isključivan nam je mikrofon u petoj sekundi izlaganja, vređani smo, ponižavani, a javnost obmanjivana lažnim tvrdnjama i svim mogućim zloupotrebama parlamentarnih procedura i običaja. Sećate se?! Bojkot je i tada, kao i sada, iznuđeno rešenje, ali nema druge kada nema slobode i pravde.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari