Marinika Tepić napušta LSV i podržava Jankovića 1

Marinika Tepić, poslanica Lige socijaldemokrata Vojvodine i predsednica skupštinskog Odbora za evropske integracije, uskoro napušta tu stranku zbog neslaganja sa predlozima članova Predsedništva LSV da njihov lider Nenad Čanak bude predsednički kandidat.

 

Tepić podržava kandidaturu Saše Jankovića, sadašnjeg zaštitnika građana. Ona je za naš list potvrdila saznanja da podržava Jankovića.

– Zbog neslaganja sa predlogom i raspravom većeg broja članova Predsedništva LSV, pa i samog Čanka, da on bude predsednički kandidat, jasno sam izrazila svoj stav. Smatram da je svaki glas protiv Saše Jankovića, glas protiv Srbije, a glas za kandidata vlasti. S obzirom na to da sam ostala u drastičnoj manjini, naši putevi se razilaze, navela je Tepić za Danas.

Na pitanje kada izlazi iz LSV, ona odgovara kada se reše formalnosti o iščlanjenju koje su u toku. Prema saznanjima Danasa, Tepić će se u izbornom štabu Saše Jankovića baviti kontaktima sa medijima i biće njegov portparol. U Jankovićevom timu za odnose s medijima je i novinarka Biljana Lukić.

Iako se ovih dana spekulisalo da će Janković danas podneti ostavku na mesto zaštitnika građana, prema našim saznanjima to se ipak neće desiti, ukoliko do promene stava ne dođe bukvalno preko noći. Kako je Danas već pisao, Janković bi trebalo da se povuče sa državne funkcije koju sada obavlja do 15. februara, ali se još taktizira sa tačnim datumom.

U međuvremenu, i on ali i drugi kandidat za predsednika Srbije Vuk Jeremić obavljaju razgovore sa predsednicima stranaka (SDS, LDP, DJB) koje se još nisu izjasnile o podršci kandidatu za predsednika države. Prema našim poslednjim nepotvrđenim saznanjima, lider SDS Boris Tadić bi mogao da podrži Sašu Jankovića. Situacija u stranci je, kako kažu naši sagovornici sa političke scene, daleko od idealne, odnosno vladaju podele, te su jedni za Jeremića a drugi za Jankovića. Naši izvori kažu da Tadića u pregovorima sa Jankovićem, pogotovo sa Jeremićem, koga je inicijalno nameravao da podrži, interesuje odnos Jankovića i Jeremića prema SDS posle izbora i u situaciji raspisivanja parlamentarnih izbora. Tadić, kažu nam izvori, želi dogovor koji bi podrazumevao da kandidat kojeg podrži za predsednika na republičkim izborima podrži njegovu SDS. Izvori Danasa navode da Jeremić i ne želi podršku političkih stranaka jer svakako namerava da osnuje svoju stranku posle izbora kakav god rezultat da ostvari. Zato je, kako nam je nezvanično rečeno, Tadić sada bliži odluci da podrži Jankovića.

Kako sada stvari stoje, LDP i LSV će na ovim izborima nastupati zajedno. To, bar za sada, kako kažu naši sagovornici iz opozicije, podrazumeva podršku istom kandidatu. Ako do dogovora ne dođe, i jedni i drugi bi mogli samostalno na predsedničke izbore ili pak da postignu dogovor da obe stranke podrže Čanka ili Čedomira Jovanovića, predsednika LDP, na predstojećim predsedničkim izborima. Iz obe stranke zvanično poručuju da čekaju da vide politike Jeremića i Jankovića.

Najviše nepoznanica je u DJB. Oni čekaju izjašnjavanje vlasti i odluku hoće li biti ili ne parlamentarnih izbora. I ovaj pokret je, kako kažu naši sagovornici, podeljen između Jankovića i Jeremića, i baš zbog toga postoji mogućnost da lider DJB Saša Radulović svojim pristalicama kaže da sami odluče za koga će glasati.

 

Nikolić: U SNS podrška - sto odsto

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić poručio je preko lista Kurir da bi, ukoliko bi se kandidovao za još jedan mandat, imao sto odsto podrške unutar Srpske napredne stranke, a ne samo 82 odsto, koliko je navela njegova savetnica Stanislava Pak, prenosi FoNet. Ja to nisam istraživao, ali ne znam zašto ne bih imao i 100 odsto, kao što bi imao i neki drugi kandidat, rekao je Nikolić. Podsetimo, Pak je izjavila za jučerašnji Danas da je reč o podacima agencije Galup.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari