Marko Jakšić: Apsurdno je da patrijarh Irinej podržava Vučića 1Foto: Medija centar Beograd

Apsurdno je da srpski patrijarh Irinej, koji govori da je Kosovo i Metohija Srbija, istovremeno podržava Aleksndra Vučića koji gura Kosovo od Srbije, rekao je danas Marko Jakšić, bivši poslanik i član Pokreta za odbranu Kosova i Metohije.

„Nažalost, patrijarh Irinej daje blanko podršku Aleksandru Vučiću, a svi znamo da je Vučić spreman da se odrekne Kosova i Metohije“, rekao je Jakšić za Direktno.rs.

Jakšić kaže da su Srbi na Kosovu veoma zabrinuti zbog „tajanstvenih“ pregovora u Briselu, čiji ishod za njih može biti poguban.

On naglašava da Vučiću niko nije dao mandat da odlučuje o statusu Kosova i Metohije.

„Pretpostavljam da će Vučić da kaže da je predaja Kosova bio jedini način da sačuva Srbiju. Nema sumnje da je predsednik obećao Evropskoj uniji da će da reši pitanje Kosova i Metohije tako što će pokrajini priznati status države“, smatra Jakšić.

Na pitanje Direktno.rs kako objašnjava bezrezervnu podršku koju Vučić ima od Srpske liste, Jakšić kaže da je Srpska lista zapravo Srpska napredna stranka.

„To je deo Srba koji su u kolaboraciji s albanskim separatistima. Taj deo Srba faktički legitimiše kosovsku vlast i kosovsku vladu. Oni se nikada ni za šta nisu pitali. Oni za svoje mišljenje idu kod predsednika Srbije, tako da Srpska lista kao poslanička grupa ili kao parlamentarna stranka ne postoji“, objasnio je Jakšić.

On tvrdi da je podrška kosovskih Srba Aleksandru Vučiću „falsifikovana“.

„Broj Srba koji je izlazio na izbore uvek je bio 32-36 hiljada birača. Sada je saopšteno da je na izbore izašlo 62 hiljade Srba, što znači da je sve falsifikovano. Primera radi, u Zubinom Potoku ima pet hiljada birača i zamislite prema zvaničnim podacima svih pet hiljada je izašlo na izbore, što nema blage veze“, rekao je Jakšić.

Na pitanje kako će Srbi na Kosovu reagovati ako Vučić prizna nezavisnost Kosova, Jakšić je rekao da će u tom slučaju najveći broj Srba napustiti Kosovo.

On je izrazio bojazan i za sudbinu srednjevekovnih manastira.

„Ako se Srbija odrekne južne pokrajine, nema sumnje da će Pećka patrijaršija, Dečani, Gračanica, Ljeviška, Devič… kad tad otići pod jurisdikciju neke nove kosovske, da ne kažem albanske, pravoslavne crkve. Tako ćemo sebi preseći korene na kojima smo nastali“, rekao je Jakšić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari