Marković: Izjava Irineja sramna 1Duško Marković Foto: EPA

Crnogorski premijer Duško Marković nazvao je neprihvatljivom i sramnom izjavu patrijarha Srpske pravoslavne crkve Irineja o položaju Srba u Crnoj Gori.

On je rekao da Crna Gora neće koristiti još ružnije reči i još prljaviji odgovor, već će nastaviti da gradi dostojanstvo države.

Marković je poručio da Crna Gora neće revidirati odluku o članstvu u NATO, neće povlačiti odluke o priznavanju država, niti će Crnu Goru bilo čija izjava zaustaviti na putu evropske integracije i na odluci da državu gradi na osnovama multietničnosti i multikonfesionalnosti.

Ima onih koji bi tu izjavu da pretvore u sveopšti rat i sukob, ali ovo nije trenutak da šaljemo još ružnije reči i još prljaviji odgovor. Nastavićemo snažno da izgrađujemo dostojanstvo Crne Gore i njen ukupni državotvorni karakter, rekao je Marković, prenosi RTCG.

On je istakao da se to ne radi verbalnim polemikama i vraćanjem otrovnih strelica, nego sistematičnim i odgovornim jačanjem institucija i poverenjem u sopstvenu državu.

Ovo nije prvi napad na Crnu Goru sa te adrese. Nažalost, umesto da sa te adrese imamo poruke mira, suživota i pronalaženja dijaloga tamo gde se razlikujemo i ne slažemo, šalju se ružne poruke koje su politički osmišljene sa željom da se Crna Gora zaustavi na njenom putu demokratizacije, slobode i suverenosti, poručio je Marković.

Dodao je da Crna Gora neće revidirati odluku o članstvu u NATO, niti će povlačiti odluke o priznavanju država. „Niko nas neće zaustaviti da Crnu Goru i dalje gradimo kao multietničku i multikonfesionalnu državu kao temelje njene vrednosti. Sada sam još ubeđeniji da zakon o verskim slobodama mora što pre biti stavljen na sto, ne da bismo se inatili sa nekim, ili da bismo nekome odgovorili na njegovu lošu nameru, nego da bismo to pitanje rešili“, rekao je Marković na konferenciji za medije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari