Martinović kritikovao opoziciju jer ne prisustvuje raspravi o "Tijaninom zakonu" 1Foto: FoNet/Ognjen Stevanović (Arhiva)

Šef poslaničke grupe Srpske napredne stranke Aleksandar Martinović kritikovao je danas opozicione stranke zbog toga što ne prisustvuju parlamentarnoj raspravi o takozvanom „Tijaninom zakonu“, ali i o zakonima kojima je cilj da spreče korupciju i omoguće oduzimanje imovine stečene iz krivičnih dela.

„Veliki zagovornici borbe protiv kriminala nisu u skupštini kada se donosi novi zakon o sprečavanju korupcije ili o oduzimanju imovine stečene krivičnim delima. A to su važni zakoni koji su uvod u ispitivanje porekla imovine… Nema gospode iz DS i Dveri, poslanika iz partije Borisa Tadića. Pa kako da dodju kada su im gazde najveći lopovi i tajkuni“, rekao je Martinovića na konferenciji za novinare u parlamentu.

On je naveo da je opozicija dugo napadala vladajuću koaliciju zbog nedonošenja zakona o ispitivanju porekla imovine, a kada su u proceduru došla dva zakona koji su baza tog zakona, njih nema u skupštini.

„Kako da raspravljaju i glasaju protiv svojih političkih gazda… Njih nema i neće ih ni biti jer ne smeju da glasaju protiv tajkuna i lopova koji ih vode“, rekao je on i optužio za kriminal lidere opozicije Dragana Djilasa i Vuka Jeremića.

Martinović je rekao da je samo izgovor tvrdnja da opoziciji smetaju poslovnik, ili predsednica parlamenta Maja Gojković, a da je pravi razlog bojkota to što ne smeju da se zamere svojim gazdama.

On je ocenio da je je licemerno i to što je opozicija dugo zamerala vladajućoj koaliciji što nije usvojila takozvani „Tijanin zakon“, a da sada, kada je Vlada prihvatila inicijativu Fondacije „Tijana Jurić“, njeni predstavnici nisu u parlamentu.

„Više od godinu dana brutalno su nas napadali da nemamo ljudskosti i sluha da usvojimo inicijativu Igora Jurića, oca tragično nastradale devojčice. Nema ko nas nije napadao. I političke stranke, nevladine organizacije i oni koji tvrde da su za zaštitu ljudskih prava, dece i porodice… I sada, kada je zakon u proceduri, mi poslanici vladajuće koalicije moramo da pitamo te velike poštovaoce ljudskih prava i slobode, porodice i porodičnih vrednosti, gde su u skupštini da ukrstimo argumente“, rekao je on.

Prema njegovim rečima, većina građana smatra da je smrtna kazna pravedan odgovor za ubistvo i silovanje dece i nemoćnih, ali takvu kaznu nije moguće uvesti, tako da je sledeća najteža doživotni zatvor.

Komentarišući najavu poslanika Demokratske stranke Radoslava Milojičića da će doći na glasanje kada se bude izjašnjavalo o „Tijaninom zakonu“, ali da neće učestvovati u raspravi, Martinović je rekao da razume njegov strah od Dragana Đilasa.

„Kada za šefa imate najvećeg tajkuna u Srbiji, koji ne preza da upotrebi i najveću fizičku silu, mogu da razumem da nema hrabrosti da dođe na raspravu. Strah od Dragana Đilasa je ljudska reakcija i ja to razumem. A što se tiče nedolaska Saveza za Srbiju, to su licemerni ljudi. Oni uvek znaju protiv čega su. Uvek su protiv Vučića, SNS i Vlade, a nažalost, često i protiv države. Jer ko ne glasa za Tijanin zakon atakuje na državu i pravni poredak. Ovo nije politički nego zakon kojim se štite deca, trudnice i nemoćni“, rekao je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari