Martinović: Nema uslova za oduzimanje mandata Šešelju 1(arhiva) Foto: Nenad Đorđević/FoNet

“Nije ispunjen nijedan od zakonskih uslova da se Vojislavu Šešelju oduzme poslanički mandat .

To ne znači da se ja slažem sa politikom i sa izjavama Vojislava Šešelja, ali jedno je naše političko neslaganje, a drugo je poštovanje pravnog poretka Srbije”, rekao je novinarima u parlamentu Aleksandar Martinović, predsednik  Administrativnog odbora Skupštine Srbije, napominjući da je to njegov stav kao pravnika, ali i kao predsednika nadležnog odbora. On je dodao da smatra da predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković, nije pogrešila kada je rekla da se jezikom ultimatuma ne govori ni sa kim, a naročito sa političkim saveznicima i partnerima.

“Izjava predsednice skupštine je bila potpuno na mestu i doprinela je da se smiri poprilično uzavrela atmosfera narodnih poslanika”, dodao je Martinović, napomninjući da su odnosi u koaliciji stabilni i podsetio da je Aleksandar Vučić jasno rekao da je on spreman da zaštiti svakog ministra uključujući i Ljajića čak i onda kada njega niko nije branio.

“Što se tiče funkcionisanja u skupštini, imamo korektnu saradnju sa poslanicima SDPS-a. Pravo je svakog narodnog poslanika da ima i svoje lično mišljenje u određenim pitanjima za koje on smatra da su važna za njegovu stranku i pripadnike njegovog naroda”, rekao je Martinović i dodao da je važno slaganje oko strateških pitanja u kom pravcu država Srbija treba da ide.

Martinović je na taj način odgovorio na zahtev Muamera Bačevca, poslanika SDPS Rasima Ljajića koji je zatražio od Administrativnog odbora da u roku od nekoliko narednih dana zakaže sednicu ovog odbora na kojoj će lideru radikala, po zakonu biti oduzet poslanički mandat.

„Dajem rok od nekoliko dana da sazovete sednicu, a onda ćemo svim svojim snagama parlamentarnom demokratijom ličnim prijateljstvima i pismima svim relevatnim institucijama izvršiti pritisak da jedna osoba osuđena za zločine ne sedi u ovom parlametnu jer to je poruka manjinama da nisu sigurne, jer su njegovi nastupi doveli do fašizacije i rasta nacionalizma u državi“, rekao je Bačevac. On je prethodno optužio Šešelja da je dobio 50.000 evra kako bi vodio kampanju za brata blizanca Muamera Zukorlića pred izbore za nacionalne savete.

„Žao mi je što se delovanje jedne stranke svelo na to da njen lider uzima velike svote para i predstavlja političku starletu. Žao mi je jer sam poznavao mnogo časnih radikala i nadam se da i danas postoje oni koji ne podržavaju u šta se SRS pretvara. U ličnu prćiju jednog čoveka koji je koristi za lično bogaćenje. On je svestan da nema nikakvu političku budućnost“, rekao je Bačevac.

Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković mu je poručila da ona ne prihvata ultimatume i da neće da zakazuje sednice odbora pored “živog predsednika administrativnog odbora”.

„Mi smo na istoj listi poslaničkoj bili, a ultimatume nekom drugom ispostavljate. Uvredili ste time mene i poslanike i dobar deo Srbije govoreći da smo društvo koje je zahvatila fašizacija. Strašne stvari ste izgovorili i nikome niste postavili pitanje sem što ste pretili meni i čitavoj skupštini, pa i Srbiji“, rekla je Gojković. Ona je kazala i da kada govori od fašizaciji od Bačevca očekivala da se jasno ogradi od izjave Sulejmana Ugljanina i sa njima raskinu koaliciju na lokalnom nivou.

„Ako vi meni dajete ultimatume evo dajem i ja vama, jer ne dam da neko vređa Skupštinu Srbije ni jedan poslanik bez obzira da li pripada vladajućoj većini. Pripadnici naroda kome je pridam časno brane ovu državu“, rekla je Gojkovićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari