Martinović: Opozicija kaže režim ne valja, a radimo po zakonima koje su doneli 1Foto: FoNet/ Nenad Đorđević

„SNS će učestvovati i na narednim okruglim stolovima, mi ćemo da slušamo šta NVO i opozicione stranke žele da nam predlože kako da unaprednimo izborni sistem, ali moj utisak je da je u Srbiji sve dobro, a postoji samo jedan problem – što će Vučić da učestvuje na izborima i u kampanji“, kaže funkcioner SNS-a Aleksandar Martinović.

„Sve je super samo kad bismo mogli da postignemo da se Vučić ne pojavljuje u kampanji i da SNS-a nema u kampanji. To je poruka manje više svih onih koji debatuju da l imamo dobre izborne i druge zakone“, rekao je Martinović nakon okruglog stola na FPN.

Na početku skupa je Zoran Živković, misleći da je mnogo pametan, izvređao Vučića i SNS i napustio sastanak. Pokazao je da ne želi dijalog i da je suština političkog života da izmišlja najgore uvrede na račun predsednika.

Kako kaže, SNS je učestvovala na okruglom stolu, čime su pokazali dobru volju da razgovaraju.

„Zakon o izboru poslanika je donet 2000. i doneo ga je DOS, zakon o finansiranju je doneo DS, odjednom im zakoni ne valjaju, promenilo se to jer ih narod neće. Kakav je to Vučićev zakon iz 2000? Opozicione stranke imaju suštniski problem – ne znaju kako da opravdaju bojkot, neće da kažu da ih narod ne podržava nego kažu – ne valja režim, a mi radimo po zakonima koje su oni doneli. SNS smatra da je Srbija ozbiljna država i da ne sme da postane zbog Đilasa, Živkovića i Obradovića velika laboratorija u kojoj će ljudi da sprovode neke eksperimente. Sve ideje se svode na to hajde da sprečimo Vučića da učestvuje“, navodi Martinović.

Martinović je ispričao da su ih dočekali predlozi o predizbornoj vladi i dodao da SNS ne može da podrži ono što ne postoji ni u jednoj razvijenoj demokratiji.

Đorđe Milićević iz Socijalističke partije Srbije kaže da je dobro da se razgovori vode, ali da je logično da se odvijaju u parlamentu i da su predstavnici opozicionih stranaka prihvatli poziv predsednice Skupštine kako bi zajedno implementirali sve ono što se nalazi u izveštaju Evropske komisije.

„Jedan deo opozicije nije učestvovao i to je potvrda onoga o čemu smo govorili. Njih razgovori ne ineterseuju, ni izbori, ni sloboda medija, jedino ih interesuje da imaju svoje ljude u REM-u i RTS-u. SPS se zalaže za razgovor koji će poboljšati sve postojeće procese, smatramo da bojkot nije dobar pravac. Svi zakoni o kojima smo govorili su doneti u vreme kada je opozicija bila vlast, tada su ti zakoni odgovarali. Danas kada nisu vlast ne odgovaraju. Ako imate program u koji narod veruje čemu onda bojkot“, poručio je Milićević.

Vladimir Đurić iz Stranke moderne Srbije je rekao da nisu skloni da prihvate argumente za bojkot parlamenta, kao i da je žalosno da u 21. veku raspravlja šta je funkcionerska kampanja.

„Činjenica je da imamo preporuke OEBS-a koje kažu šta sa našim izbornim sistemom nije dobro. To su objektivne preporuke stručnog posmatrača i nekog ko je nezavisno analizirao izbore. Dobili smo preporuke tri nevladine organizacije, videćemo koliko je vlast spremna da ih primeni. Garancija dogovora je Skupština i dogovor se mora ozakoniti. Nastavićemo da učestvujemo u pregovorima jer smatramo da vremena za dogovor ima“, kaže Đurić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari