Martinović: SNS je ponosna što je u našim redovima profesor Atlagić 1Foto: Medija centra

Marko Atlagić, poslanik Srpske napredne stranke po treći put od početka ovog zasedanja Skupštine Srbije obrušio se na profesore beogradskog univerziteta Jovu Bakića, Dubravku Stojanović i Dušana Teodorovića, odgovarajući tako sa skupštinske govornice na pitanja koja mu je prethodnog dana uputio dnevni list Danas.

Upravo to neprekidno ponavljanje jednih te istih optužbi i citiranje izjava beogradskih profesora, mimo dnevnog reda, zasmetalo je koalicionim partnerima SNS, Partiji ujednjenih penzionera koji su ocenili da Atlagićeva diskusija koja se ponavlja iz dana u dan predstavlja podmetanje klipa u točkovima rada parlamenta. Primedbe PUPS-a u redovima SNS dočekane su kao kalkulisanje koalicionih partnerta, pa je Aleksandar Martinović, šef skupštinskioh naprednjaka kolegama iz koalicije poslao jasnu poruku da je njegova stranka ponosna što je u njihovim redovima profesor dr Marko Atlagić i da i njima niko ne brani da brane Vučića..

“Meni se ovih dana prigovara da sam vređao gospodina Jovu Bakića, po treći put docenta, verovali ili ne, koji je studentu masterantu na Filozofskom fakulktetu dao temu – Uloga Pinka i Hepija u stvaranju i reprodukovanju kulta vođe i analiza sadržaja gostovanja Aleksandra Vučića u emisijama “Teška reč i Ćirilica. To je isto kao da ja svom studentu dam temu – Uloga Filozofskog faklulteta u Beogradu u stvaranju i reprodukovanju kulta neznanja, intelektrualnog prostakluka i diletantizma slučaj Jovo Bakić”, naveo je Atlagić i dodao da je Bakić rekao da je Vučić izmećar Angele Merkel i da je to isto kao kad bi on rekao da je docent Bakić “govnar Klintona, Đilasa i Jeremića”.

Atlagić je tokom podužeg govora citirao pomenute profesore, često oslovljavajući profesorku Dubravku Stojanović, sa “uvažena gospođa Srbljanović”, tvrdio je da bi pobedio Borka Stefanovića u trci skupštinskim stepenicama, iako ima 62 godine. Ali je tokom tog govora odgovorio i na pitanje Danasa da li je pozivajući se na zakonik knjaza Miloša pretio Stojanovićevoj.

“Oni koji lažu da sam ja pozivao na nekakvo ubistvo, uvažene profesorke Srbljanović nije istina. Neka pogledaju Krivični zakonik član 309. U meni nema mržnje koleginice Stojanović i to znaju svi poslanici”, rekao je Atlagić, uz napomenu da njega ne treba niko da brani, jer njegova dela govore sama za sebe, za razliku od dela pomenutih profesora kojih nema.

Nije, međutim, Atrlagić bio ostavljen na milost i nemilost koalicionih kritičara, jer su u njegovu odbranu stali lično Aleksandar Martinović, šef poslaničke grupe SNS, i Veroljub Arsić, potpredsednik skupštine odgovarajući na primedbe koalicionog partnera iz PUPS-a, Borislava Kovačevića.

“Ne bih želeo da me niko pogrešno razume i stojim iza onoga što je Atlagić kritikuje već treći dan, ali ne može Skupština da radi efikasno na ovakav način. Razumem da treba da ktikujemo određene kategorije društva, ali tri dana ponavljati istu stvar, od reči do reči, a da se niko oko toga ne osvrne i da predsedavajući ne opomene govornika je loše“, rekao je Kovačević dodajući da mu takvo ponašanje jako smeta i da ga doživljava kao postavljanje klip u točkovima rada Skupštine.

Odmah mu je odgovorio predsedavjući Veroljub Arsić iz Srpske napredne stranke koji je istakao da je poslanicima stalo do mišljenja akademske zajednice, ali da to ne znači da profesori treba da pozivaju na nasilje, te da je profesor Atlagić poručio mladima da razmisle koliko treba da veruju svojim predavačima ako ih pozivaju na nasilje i ulicu.

“Ja kolege iz PUPS-a donekle mogu da razumem, jer nikoga od njih, pa ni njihovog predsednika strankne ne napada ni Đilas, ni Obradović, ni Jeremić. Na udaru tih ljudi su Aleksandar Vučić i SNS, i kao predsednik poslaničke grupe ponosan sam na činjenicu što je u našim redovima Marko Atlagić koji se neumorno bori da objasni o kakvim se ljudima radi, ljudima koji sebe smatraju srpskom intelektualnom elitom, a koji kažu za nas da smo neznalice, krezubi, sendvičari, botovi. Kome je teško da sluša, on ne razume poruku“, naveo je Martinović.

Na primedbu poslanika Kovačevića da je možda pogrešno i kontraproduktivno što jedno isto svakodnevno govori samo Atlagić, Martinović je odgovorio da retko čuje koalicione partnere.

„Ko vam brani da branite Vučića, ko vam smeta. Sem poslanika SNS-a ne čujem neke druge, a vaš ministar u vladi sedi zahvaljujući Vučiću, koji je izneo izbore 2016. Pitate zašto se Atlagić javlja za reč, a pravo pitanje je zašto N1 i Danas ovih dana vode kampanju protiv Atlagića, a nikad ne prozivaju ćutologe“, istakao je Martinović.

Nakon Martinovićevih primedbi Kovačević je reako da je teško otrpeti kada vam neko lepi etikete da ste u vladajućoj koaliciji, a ne stojite uz nju.

Iako ga niko nije prozvao, sa skupštinske govornice oglasio se i Milorad Mijatović, šef poslaničke grupe Ljajićevog SDPS, koji je naveo da je njegova stranka bila korektan koalicioni partner unutar vladajuće koalicije i da želi dalju saradnju sa SNS. Naveo je da nisu tačne tvrdnje da SDPS kalkuliše. On je pozvao kolege poslanike da o naučnicima govore njihove kolege naučnici i da se napravi distinkcija između političkog i naučnog rada.

„SDPS nije partija koja će nekoga napadati. Molim vas da se u javnosti jasno zna da smo mi zaista deo koalicije i da nema za nas sitnih kalkulacija, kao što to želi da se prikaže“, rekao je Mijatović. Time je žestoka diskusija koalicionih partnera završena.

Pitanja Danasa Atlagiću koja su ostala bez odgovora

– Kako komentarišete to što  grupa intelektualaca  smatra  da bi vama  u svakoj normalnoj državi , zbog onoga što izgovarate sa skupštinske govornice, bio oduzet poslanički imunitet i bila bi protiv vas podignuta optužnica za govor mržnje i pretnje smrću?

– Da li je to što vi izgovarate, ta imena kojima nazivate ljude iz opozicije, dostojno titule profesora – doktora, koju vi nosite i koji predaje studentima?

–  Sa opozicije prešli ste na prozivke i vaših kolega univerzitetskih profesora, pa ste tako  prozvali Dubravku Stojanović da je falsifikator, niste štedeli ni Jovu Bakića, Janka Veselinovića. Imate li vi dokaze za sve to što iznosite i znate li koliku težinu nosi javno izgovorena reč?

– Odakle Vam pravo da nekome pretite smrću, pozivajući se na kazne po zakoniku Knjaza Miloša?

– Kakav je stav Vaše stranke na ono što vi izgovarate, da li oni to odobravaju, da li su Vam naložili da tako govorite ili se možda ograđuju od vaših reči?

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari