Mekalister i Šoltes: Podrška Vučiću i Tačiju za dogovor 1

Poslanici Evropskog parlamenta i izvestioci za Srbiju i Kosovo, Dejvid Mekalister i Igor Šoltes, pružili su danas punu podršku predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i predsedniku Kosova Hašimu Tačiju za postizanje sveobuhvatnog sporazuma o normalizaciji u okviru međunarodnog prava.

Mekalister i Šoltes razgovarali su danas sa visokom predstavnicom Evropske unije (EU) za spoljnu politiku i bezbednost Federikom Mogerini i ocenili da je dijalog Vučića i Tačija od izuzetne važnosti za Kosovo, Srbiju i ceo Zapadni Balkan, navodi se u saopštenju iz kabineta Šoltesa.

Želimo da podržimo te napore, kao i učinak Federike Mogerini u proteklih nekoliko godina u pokušajima da se postigne dogovor koji je održiv, dugoročan i u skladu sa međunarodnim pravom i u korist celog regiona, navodi se u zajedničkoj izjavi Mekalistera i Šoltesa.

Znamo da su ti razgovori puni izazova, ali pozitiva ishod mogao bi da otključa put ka članstvu u EU i da cementira dobrosusedske odnose. Takav obostrani konsenzus bi bio istorijsko postignuće i mi u Evropskom parlamentu ostajemo posvećeni pružanju pune podrške dvojici predsednika i Federiki Mogerini kako bi se osigurao uspešan ishod, navodi se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari