Medicinski centar se odavno koristi za sakupljanja glasova 1Foto: Stranka pravde i pomirenja

Posjeta premijerke Ane Brnabić i ministra Zlatibora Lončara Novom Pazaru trebala je biti otvaranje nove stranice i suočenje sa gorkom realnošću, a ne stajanje u odbranu aktuelne partijske uprave bolnice, što je pokazala i odluka da se na mjesto dr Meha Mahmutovića postavi dr Mirsad Đerlek, inače kadar iste politike.

Razlozi ovakvog stanja u novopazarskoj bolnici leže u dugogodišnjem lošem kadrovanju od stane lokalnih vlasti. Godinama se medicinski centar koristi kao mehanizam sakupljanja glasova gdje su medicinska usluga i podizanje novih kadrova podređeni partijskim interesima. Naravno, sve to ne bi moglo bez podrške nadležnih iz Beograda – kaže za Danas Misala Pramenković, buduća poslanica Zukorlićeve Stranke pravde i pomirenja u Skupštini Srbije, odgovarajući na naše pitanje koliko je poseta visokih zvaničnika iz Beograda doprinela poboljšanju situacije u Novom Pazaru u savladavanju korona virusa.

* Može li se briga za najbliže proglasiti politizacijom kako je to učinila premijerka Brnabić?

– Nažalost, takvo ponašanje pokazuje da su premijerki bitniji politički partneri u Novom Pazaru nego interes građana i jako loše stanje u kojem se nalaze pacijenti. Neshvatljivo je da predsjednica Vlade nije pokazala ni najmanje empatije za okupljene članove porodica bolesnih.

* I predsednik Vučić optužio je sve stranke iz Sandžaka, pa i Vašu, izuzimajući stranku Rasima Ljajića, da su organizatori protesta tokom dolaska funkcionera iz Beograda.

– Smatram da politizacije nije bilo i da su okupljeni građani zapravo članovi porodica pacijenata i umrlih.

* Kako biste Vi sada opisali trenutnu situaciju u Novom Pazaru?

– I dalje je stanje jako teško usljed nedostatka medicinskog kadra, jer su mnogi ljekari i medicinsko osoblje bolesni. Prema našim informacijama, na hiljade ljudi se samostalno liječi u svojim kućama zbog lošeg stanja u bolnici.

* U žižu javnosti dospeli ste kao prva poslanica koja će u parlamentu, u budućem sazivu izabranom 21. juna, nositi hidžab. Kako to komentarišete i koliko je to za Vas važno, ili je možda važnije šta ćete tamo govoriti?

– Svakako da mi je važno i jedno i drugo. Po prvi put će žena Muslimanka, Bošnjakinja pod hidžabom predstavljati svoj narod u Skupštini, a s druge strane nastojat ću da zastupam prava i interese građanki i građana ove zemlje u duhu programskih načela naše stranke.

* O Vama se malo zna, osim da imate četvoro dece, ako se ne varam i da ste doktor nauka. Ali nema pojedinosti šta ste i gde ste doktorirali, gde radite, i odakle Vi u politici.

– Osnovne studije islamskih nauka sam završila u Sarajevu, a potom magistrirala i doktorirala na Internacionalnom univerzitetu u Novom Pazaru iz oblasti islamskog prava. Predmete iz iste oblasti predajem u Medresi Gazi Isa-beg i na Fakultetu za islamske studije u Novom Pazaru. Politikom se bavim posljednjih nekoliko godina. Od 2016. odbornica sam u Skupštini grada Novog Pazara.

* Vaša stranka u budućem parlamentu Srbije imaće sigurna tri poslanika, a nakon ovog ponovljenog glasanja očekujete još jedno poslaničko mesto. Kako onda ocenjujte prolazak kod građana?

– Uvećanje broja poslanika SPP-a u parlamentu predstavlja značajan iskorak iako to nije prava slika izborne volje građana. Veliki broj glasača je raznim ucjenama i kupovinom glasao za vladajuće stranke, što uspjeh SPP-a čini još većim. Od dvije bošnjačke stranke koje su nastupale na ovim izborima SPP je uvjerljivi pobjednik sa većinskim legitimitetom zastupanja bošnjačkog naroda u narednom mandatu.

* Da li će Vaša stranka biti opozicija u republičkom parlamentu, ili deo vlasti kako je i do sada bila?

– Još je rano o tome govoriti ali će, sigurna sam, organi stranke o tome odluku donositi na temelju mogućnosti realizacije programa stranke i interesa glasača koji su nam dali povjerenje.

* Da li velika nadmoć Srpske napredne stranke vodi ka jednopartijskom sistemu i kako gledate na tvrdnje opozicije da ovi izbori zbog uslova koji su prethodili jesu legalni, ali nisu legitimni?

– SNS je ovim rezultatom sebi nametnula izuzetno teško breme odgovornosti gdje će morati donositi važne odluke, od državnog i nacionalnog značaja, samostalno i snositi posljedice takvih odluka. Smatram da nije moguća dobra vlast bez jake opozicije.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

18 reagovanja na “Medicinski centar se odavno koristi za sakupljanja glasova”

  1. Malo mi je nejasno. Zukorlić je „zamrzao“ ili kako god, pravo da bude muftija, a gospođa (đica) će nositi hidžab. Pre nego što neko nešto kaže da razjasnimo, hidžab nije narodna nošnja, već „oznaka“ verske pripadnosti.

  2. Lepse bi predstavila svoju lepotu bez hidzaba.
    Ovako izgleda kao zukorliceva reklama za islamske studije. Ipak ona predstavlja gradjane, a ne samo vernike.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.