Razišle se pristalice SNS i Dveri koje su bile ispred Skupštine 1Foto: N1

Saobraćaj ispred Skupštine Srbije uspostavljen je večeras oko 21 čas nakon što su se pristalice Srpske napredne stranke (SNS) i pokreta Dveri razišili, a žandarmerija povukla.

Na platou ispred ulaza u zgradu parlamenta, pored postavljene metalne grade, ostao je stroj od desetak pripadnika brigade policije i nekoliko policajaca u civilu.

Na stepeništu Skupštine su i dalje lider pokreta Dveri Boško Obradović i njegova stranačka koleginica Marija Janjušević, dok je pred ulazom u parlament okupljeno nekoliko poslanika SNS koji su uz svoje stranačke kolege Sandru Božić i Aleksandra Martinovića.

U Pionirskom parku ostalo je još desetak-dvadeset ljudi, ali se i oni polako razlaze, javlja reporter FoNeta.

Kako je prenela televizija Pink, na platou ispred zgrade parlamenta ranije danas okupilo se oko 400 stotine građana koje podržavaju poslanike SNS Aleksandra Martinovića i Sandru Božić, odnosno lidera Dveri Boška Obradovića, koji su stupili u štrajk glađu.

Pristalice SNS uzvikuju „Boško fašisto“ i nose zastave Srbije kao i transparent sa zajedničkom fotografijom predsednika Srbije i Kine, Aleksandra Vučića i Si Đinpinga, uz natpis „Srbi i Kinezi braća zauvek“.

Između dve grupe građana raspoređeni su pripadnici policije i Žandarmerije a po navodima medija, za sada nije bilo incidenata.

Predsednik Pokreta Dveri i narodni poslanik Boško Obradović, koji drugi dan štrajkuje glađu, izjavio je danas da je miting koji je ispred Doma Narodne skupštine organizovala Srpska napredna stranka (SNS) „tužna slika nerazumnog režima“ i da je Srbija „opasno podeljeno društvo“.

„Sve sam mogao da očekujem, ali da SNS napravi miting u moju čast – to ne. Tužna slika nerazumnog režima koji štrajkuje glađu protiv opozicije i organizuje miting svojih članova protiv jednog čoveka.

Opasno podeljeno društvo koje razdvaja Žandarmerija da ne bi sve otišlo dođavola“, napisao je Obradović na tviteru uz fotografije ispred Skupštine Srbije.

Jedan od lidera Saveza za Srbiju Dragan Đilas je, ispred parlamenta, pozvao na smanjenje tenzija.

On je izjavio je da je sve što radi vlast „Gebelsovština“ jer optužuju opoziciju da radi sve ono što oni rade.

„Ja s ovog mesta apelujem na njih još jednom da stanu. Sedite da razgovaramo, da dogovorimo izbore, da smanjimo tenzije“, rekao je Đilas za N1.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je u obraćanju iz predsedništva Srbije preko tv pozvao takođe na smanjenje tenzija i na sprečavanje nasilja.

Trifunović: Došao sam da podržim Martinovića i doneo sam mu sendvič

Lider Pokreta slobodnih građana Sergej Trifunović rekao je da je došao ispred SKupštine da podrži Aleksandra Martinovića i doneo mu je sendvič.

On je rekao da je Martinović bio poslanik u sazivu Skupštine i kada je šesti put odbijen predlog Marinike Tepić o lečenju dece u inostranstvu i da su ti isti poslanici raspravljali o šišimišima.

„Vrlo je bitno sačuvati šišmiše i zato sam ja doneo sendvič Martinoviću i njihovom trenutno najugroženijem predstavniku u Srbiji“, izjavio je Trifunović, a prenosi Pokret slobodnih građana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari