Mediji procenjuju da dug građana iznosi 12 miliona evra 1Foto: EPA-EFE/Djordje Savic

Javnosti nije poznato da li se vode razgovori neformalnim kanalima sa predstavnicima Srba sa Kosova, budući da je prekjučerašnji sastanak završen bez zajedničkog saopštenja i obraćanja.

Jučerašnjem sastanku sa Srbija sa Kosova u Palati Srbije prisustvovali su, sem Aleksandra Vučića i direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković, ministarka energetike i rudarstva Zorana Mihajlović, kao i direktor JP Eletroprivreda Srbije Milorad Grčić, te direktorka Elektromreža Srbije Jelena Matejić.

Mada su novinari pozvani i najavljene izjave, konferencija je otkazana, a medijima je rečeno da će saopštenje biti izdato u roku od 72 sata, što je rok koji ističe danas.

Nebih Zarići, predstavnik  KOSTT, za Radio Slobodna Evropa nedavno je izjavio da su megavati, „koje je Srbija blokirala nadograđeni sporazumom Kosova i Severne Makedonije o snadbevanju električnom energijom“, te da je elektroenergetska interkonekcija od 400 kilovata iz sporazuma sa Albanijom već puštena u funkciju.

RSE ističe da meštani četiri opština na severu Kosova sa većinskim srpskim stanovništvom (Severna Mitrovica, Zubin Potok, Zvečan i Leposavić) od 1999. nisu plaćali račune za struju kojom su se snabdevali uglavnom sa Kosova ali po potrebi i iz Srbije.

Procenjuje se da dug za utrošenu električnu energiju u  navedenim opštinama na godišnjem nivou iznosi oko 12 miliona evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari