Medojević: Vlada bez političara opasan presedan 1Foto: EPA/BORIS PEJOVIC

Odluka mandatara crnogorske vlade Zdravka Krivokapića da među ekspertima u novoj vladi neće biti niko sa poslaničkih lista nije baš naišla na blagonaklon stav predstavnika liste „Za budućnost Crne Gore“, čiji je on nosilac bio.

Uprkos tome što se ne slažu sa stavom mandatara da u vladi, osim eksperata, ne sedi nijedan političar, za Danas navode da će ipak podržati i takvu vladu, ako u njoj ne bude nijedan predstavnik Đukanovićeve Demokratske partije socijalista.

Međutim, Nebojša Medojević, lider Pokreta za promjene, navodi za naš list da će ukoliko se formira takva vlada to predstavljati opasan presedan i eksperiment, a da će Krivokapić preuzeti kompletnu odgovornost za stanje u zemlji.

Uprkos tome što su na sastanku kod Krivokapića pre nekoliko dana pale teške reči između lidera koalicije „Za budućnost Crne Gore“ Andrije Mandića i Milana Kneževića s jedne i mandatara Krivokapića s druge strane, podrška novoj vladi koja bi trebala uskoro da bude formirana neće izostati.

Mandić za Danas kaže da nema spora da će njegova stranka Nova srpska demokratija glasati za izbor nove vlade, ako u njoj ne sedi niko iz DPS-a, dotle Knežević ističe da zbog jednostranih kritika na njegov račun, on ubuduće neće davati izjave za naš list.

Saznajemo, ipak, da će i poslanici njegove Demokratske narodne partije glasati za Krivokapićev kabinet.

Mnogo rečitiji od njih je Nebojša Medojević, koji smatra da će vlada eksperata u kojoj neće sedeti nijedan političar sa izborne liste biti autokratska, bez legaliteta i legitimiteta i da će jedan čovek na sebe preuzeti kompletnu odgovornost za stanje u zemlji.

Medojević kaže da pre dva meseca, kada su parapolitička organizacija koja se zvala najpre „Ne damo naše svetinje“, a potom prerasla u Ne damo Crnu Goru i sveštenik SPS Gojko Perović predložili Krivokapića za nosioca liste, nije bilo reči da će on biti mandatar.

– On je trebalo da vrati mandat, ali se kasnije ispostavilo da je napravljen dil između delova crkve i krupnog tajkunskog kapitala oko koncerna Vijesti i da se želi formirati vlada bez političkih partija, čiji će ministri odgovarati samo Krivokapiću. To do sada nije viđen koncept i ja sam rekao Krivokapiću da ima ličnu odgovornost za stanje u zemlji, jer taj eksperiment i presedan neće dobro doneti narodu koji je očekivao promene. Takva vlada neće biti vlada diskontinuiteta sa Đukanovićevim režimom, niti će razobličiti moćne centre koji su je formirali – objašnjava Medojević i dodaje da je Krivokapić uslovio koaliciju „Za budućnost Crne Gore“ da podrži takvu vladu.

Na pitanje zbog čega mora da podrži takvu ekspertsku vladu, Medojević odgovara da je to stoga što je Krivokapić bio njihov nosilac liste, iako se vrlo brzo ispostavilo da je to bila greška.

– Ja sam bio protiv toga, ali kolega Andrija Mandić je vodio te pregovore i pogrešio je. Ja nisam učestvovao u sastancima po crkvama koje vraćaju Crnu Goru u srednji vek. Dozvolio je Mandić da crkva postavlja nosioca liste i sada smo žrtve tog pogrešnog poteza pred izbore – objašnjava sagovornik Danasa.

Na pitanje da li će osim „Za budućnost Crne Gore“, druge stranke iz pobedničke koalicije imati svoje ministre u Vladi, on odgovara da neće, te da ministar neće biti ni Dritan Abazović.

– Abazović je samo potrčko i kurir koji prenosi poruke između učesnika u pregovorima. On nije predsednik stranke, jer su vlasnici te stranke vlasnici Vijesti Miško Perović i Željko Ivanović. U Vladi koja će imati 12 ministarstava sedeće ljudi za koje niko nije nikada čuo – kaže lider PZP i dodaje da je očekivao da će biti deo vlade i da će se baviti demokratskim reformama i demontažom Đukanovićevog sistema.

On napominje da je padom Đukanovića prestala i njegova potreba da bude poslanik i da će nakon 14 godina koliko je bio opozicioni poslanik podneti ostavku i na poslaničku funkciju.

– Moj politički cilj je ostvaren. Bio sam poslanik da srušim Đukanovića – poručuje Medojević i dodaje da je iznenađen činjenicom da četiri čoveka formiraju Vladu Crne Gore i da mandatar koji je bio nosilac liste „Za budućnost Crne Gore“ sve vreme radi protiv sopstvene liste ne bi li osnovao svoju partiju, jer se očekuje da će organizacija „Ne damo Crnu Goru“ sastavljena od profesora prerasti u političku partiju.

– Dva meseca smo pričali o nekoj drugačijoj vladi, pričali o resorima, da bi na poslednjem sastanku kod Krivokapića on obelodanio da hoće vladu bez političara iako je razgovarao sa svim strankama o formiranju vlade. To je izazvalo šok kod svih koji su prisustvovali tom sastanku. Krivokapić je neodgovoran i neozbiljan čovek, sklon promenama pozicija – zaključuje u razgovoru za Danas Nebojša Medojević.

Vlasnici Vijesti juče nisu želeli da komentarišu Medojevićeve tvrdnje da su oni vlasnici partije Crno na bijelo, čiji je lider Dritan Abazović i da direktno učestvuju u kreiranju buduće vlade.

S obzirom na ranije postavljene rokove, očekuje se da Krivokapić za nekoliko dana izađe u javnost sa spiskom ministara i planom rada.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari