Mehmedović: Vučić je faktor destabilizacije Balkana 1Aleksandar Vučić Foto: Beta/Milloš Miškov

Visoki funkcioner Stranke demokratske akcije (SDA) Šemsedin Mehmedović optužio je predsednika Srbije Aleksandra Vučića da je faktor destabilizacije Balkana.

„Svi politički vukovi pokušavaju da dobiju odredjne ustupke i ciljeve koji su im na umu, prvenstveno mislim na Srbiju i njihovog predsednika, koji je faktor destabilizacije čitavog Balkana“, kazao je Mehmedović za regionalnu N1 televiziju.

On je takav stav doneo na osnovu, kako je kazao, onoga što se događalo u odnosima Srbije i Kosova, Srbije i Crne Gore, Srbije i Severne Makedonije, pa i Srbije i Bosne i Hercegovine.

Prema njegovim rečima, u političkim oscilacijama na Balkanu, vrlo često se dešavaju političke rezonanse, koje najviše pogađaju BiH, jer je pogodno tlo za isprobavanje raznih političkih projekata koji destabilizuju celi region.

„Mislim da je ovo naznaka novog pristupa Evropske unije u pogledu prijema novih članova, i ako je to zapravo sprečavanje zemalja Balkana da budu potencijalni kandidati za članstvo u EU, na taj način što se vrši politička destabilizacija i institucionalna razgradnja, prvenstveno BiH, na taj način se sprečava i pomisao da BiH dobije status kandidata“, ocenio je Mehmedović.

On smatra da je to „nekorektan odnos EU prema državama Balkana“.

Mehmedović je dalje rekao da, s druge strane, Hrvatska zbog promene vlasti pokušava da skrene pažnju na, kako se navodi, težak položaj Hrvata u BiH, iako zagoravanje promena u smislu novih podela unutar BiH ne donosi nikome dobro.

Govoreći o zaključcima Narodne skupštine RS povodom poslednje odluke Ustavnog suda BiH o poljoprivrednom zemljištu, on je ocenio da je to još jedna borba unutar političkih stranaka u RS, u kojoj se kao vrednost nameće – ko će više urušiti BiH, kako bi na taj način obezbedili što više glasova pred lokalne izbore.

„Znam da ovo nema nikakvu pravnu težinu, to je vetar u leđa svima koji imaju nameru da napuste Bosnu i Hercegovinu“, dodao je Mehmedović.

Upitan da kaže koji su sledeći koraci SDA, on je rekao da svi očekuju od te stranke da naprave „radikalne poteze spram radikalnih težnji u RS“.

„Mislim da je to zamka za probosansku političku opciju, jer svi očekuju da napravimo pogrešan korak i da kažu ova zemlja ne može funkcionisati“, istakao je on.

Mehmedović je dodao da SDA treba institucionalno tražiti odgovore na ova pitanja, ocenivši da gradjani BiH ne treba da se plaše novog rata u zemlji, jer je ovo „samo jedan u nizu pokušaja da se dodatno destabilizuje BiH“.

Govoreći o daljem delovanju institucija BiH, on je rekao da se predstavnici RS sada ucenjuju institucije BiH.

„Formirali su (SNSD) Savet ministara da mogu da troše novac, da budžet krčme na njima svojstven način, to je bio njihov politički cilj. Parlament će biti ponovo blokiran ako se ne ostvare njihovi politički ciljevi“, kazao je on.

Mehmedović smatra da je to politička ucena i da BiH ne može funkcionisati na takav način.

„Ili ćemo se dogovoriti oko evroatlanstkog puta ili ćemo funkcionisati na drugačiji način“, kazao je on.

Rekao je i da koalicija HDZ BiH i SNSD nije nikakvo iznenadjenje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari