Meleškanu i Brnabić: Zapadni Balkan jedan od prioriteta rumunskog predsedavanja EU 1Foto: BETAPHOTO/ VLADA SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIĆ/ MO

Šef rumunske diplomatije Teodor Meleškanu rekao je danas na sastanku sa predsednicom srpske vlade Anom Brnabić da će proširenje Evropske unije na Zapadni Balkan biti jedna od najvažnijih tema predstojećeg rumunskog predsedavanja Savetu EU u prvoj polovini 2019.

On je i dodao da će ta zemlja nastaviti kontinuiranu podršku evrointegracijama Srbije, saopšteno je iz Vlade Srbije.

Meleškanu je istakao da će Rumunija, takođe, nastaviti da podržava teritorijalni integritet i suverenitet Srbije i nastavak dijaloga Beograda i Prištine, smatrajući da je rešavanje pitanja Kosova od suštinskog značaja za stabilnost regiona.

Brnabić je zahvalila za podršku Rumunije evrointegracijama Srbije i dodala da je Srbija svesna činjenice da je uslov stabilnosti, napretka i ekonomskog razvoja čvrsta veza sa njenim susedima, među kojima Rumnija zauzima značajno mesto.

Komentarišući odluku Prištine da taksu na uvoz robe iz centralne Srbije i BiH poveća na sto odsto, Brnabić je ponovila da se Beograd neće vraćati dijalogu do povlačenja ove mere, koja predstavlja kršenje CEFTA sporazuma, ali i svih dogovora postignutih Briselskim sporazumom.

Meleškanu je naglasio da sa Srbijom, kao važnim partnerom u regionu želi još bolje ekonomske odnose i razvijanje regionalne saradnje i izrazio zadovoljstvo zbog najnovijih pokazatelja značajnog rasta robne razmene.

Sagovornici su ocenili kvadrilateralni sastanak Srbije, Rumunije, Bugarske i Grčke, održan u Beogradu ovog meseca, kao veoma značajan za unapređenje međusobne saradnje, ali i za promociju stabilnosti, bezbednosti i razvoja u regionu.

Još jednom je istaknuta važnost izgradnje autoputa Beograd – Temišvar i rekonstrukcija i modernizacija železničke infrastrukture izmedju dve zemlje, navodi se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari