Merkel: Evropsko jedinstvo sa Balkanom 1Foto: EPA-EFE/CLEMENS BILAN

Evropa će biti istinski ujedinjena samo kada sve zemlje na Zapadnom Balkanu postanu članice Evropske unije, poručila je danas nemačka kancelarka Angela Merkel.

Merkel je govorila u Mađarskoj, na obeležavanju 30 godišnjice takozvanog „Panevropskog piknika“ – simboličnog događaja koji je doveo do masovnog egzodusa stanovnika Istočne Nemačke na zapad, i konačno pada Gvozdene zavese i približavanja zapadne i istočne Evrope, prenosi Glas Amerike.

Međutim, kancelarka je naglasila da evropsko jedinstvo neće biti zaokruženo dok se celi Zapadni Balkan ne pridruži Evropskoj uniji. „Ako posmatrate stvari geostrateški i takođe pogledate mapu, videćete da će Evropa biti istinski ujedinjena samo sa državama Zapadnog Balkana“, rekla je Merkel novinarima u mađarskom gradu Šopronu, a prenosi Politiko, uz podsećanje da članice EU nisu Srbija, Crna Gora, Severna Makedonija, Albanija, Bosna i Hercegovina i Kosovo.

Izjava nemačke kancelarke, kako prenosi evropsko izdanje američkog medija Politiko, predstavlja još jednu potvrdu posvećenosti Berlina proširenju Evropske unije, što je nepopularna ideja među nekim članicama EU i mnogim biračima u zapadnoj Evropi. Francuski predsendik Emanuel Makron je poslednjih godina naročito bio skeptičan u pogledu proširenja, podseća Politiko.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari