Merkel nije rekla Vučiću da nema promene granica 1Foto: EPA-EFE/FELIPE TRUEBA

Nije tačno da je nemačka kancelarka Angela Merkel ponovila srpskom predsedniku Aleksandru Vučiću da je „promena granica Kosova neprihvatljiva za Berlin“, kažu nezvanično za Danas diplomate komentarišući jučerašnje pisanje prištinskog lista Koha ditore o prekjučerašnjem susretu Merkel i Vučića na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu.

Naši sagovornici kažu da je nemačka kancelarka predsedniku Srbije „prenela da ona neće biti protiv nečega što je dobro rešenje za sve – šta god da je to rešenje“.

Prema pisanju Kohe, Merkel je iskoristila sastanak održan na marginama Foruma kako bi, između ostalog, „pojasnila“ predsedniku Srbije da Nemačka nije promenila stav o dijalogu Kosova i Srbije i da dalje važi kancelarkino „upozorenje“ od letos da nisu moguće korekcije granica niti razmena teritorija.

Predsednik Srbije je nakon sastanka sa nemačkom kancelarkom za RTS izjavio da što se teme Kosova tiče „razgovor nije jednostavan zato što u Srbiji postoji jedan pogled na rešavanje problema KiM, a zemlje koje su priznale kosovsku nezavisnost imaju drugačiji stav“, ali je istakao da „kancelarka ceni i poštuje želju Beograda da razgovara i želju da se postigne kompromis“.

– Važno je da kažem da je Angela Merkel uvek podržavala mir i sigurnost za ljude u čitavom regionu, i posebnu pažnju pridaje Srbiji. Zato joj dugujem ogromnu zahvalnost kao predsednik Republike“, naveo je Vučić u intervjuu za RTS.

Mada se u proteklih nekoliko meseci u diplomatskim krugovima naširoko tvrdilo da je „ideja o razgraničenju“ kao mogućem rešenju za Kosovo „mrtva“, kosovski predsednik Hašim Tači je, podsetimo, pre nekoliko dana izjavio da postoji mogućnost razmene teritorija između Beograda i Prištine. Prema mišljenju izvora Danasa, on ne bi „oživljavao“ tu opciju, da nije dobio „signal“ da će SAD podržati navedeno rešenje. S druge strane, nedavno izabrani tim Prištine za pregovore sa Beogradom, koji bi ovih dana trebalo da obelodani platformu za dalji tok razgovora, tvrdi da je „jasan okvir“ za pregovore, odnosno da se ne može dovesti u pitanje „teritorijalna celovitost Republike Kosova“.

Očekivanja od novog samita Berlinskog procesa

Novi samit EU – Zapadni Balkan, koji se organizuje u okviru Berlinskog procesa, biće održan 4. i 5. jula u Poznanju u Poljskoj, izjavio je juče predstavnik Ministarstva spoljnih poslova Poljske Veislav Tarka, koji je govorio na skupu „Nastavak Berlinskog procesa – šta očekivati od Poznanja“. Izvršna direktorka mreže Politikon iz Crne Gore Jovana Marović ocenila je da „vladavina prava „treba ne samo da bude prioritet samita u Poznanju, već takođe i cilj Berlinskog procesa“. Predstavnik organizacije Demokratija za razvoj sa Kosova Špend Emini konstatovao je da „bilateralni sporovi, nedostatak slobode kretanja, činjenica da Srbija i BiH ne priznaju Kosovo, takse koje je uvelo Kosovo… sve to koči primenu višegodišnjeg plana o uspostavljanju jedinstvenog ekonomskog prostora u ovom regionu, što je predviđeno Berlinskim procesom“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari