Merkelova ne isključuje posledice po Severni tok 2 zbog Navaljnog 1Foto: Beta/AP/Markus Schreiber

Nemačka kancelarka Angela Merkel ne isključuje posledice po projekat gasovoda Severni tok 2 ako Moskva ne pruži očekivane odgovore o trovanju ruskog opozicionara Alekseja Navaljnog, rekao je danas njen portparol.

Upitan da li će nemačka kancelarka nastojati da poštedi gasovod u slučaju sankcija Rusiji zbog afere trovanja Navaljnog, portparol Štefen Zajbert je na redovnom brifingu za novinare odgovorio: „Kancelarka smatra da bi bilo pogrešno izuzeti ga već na početku“.

Šef nemačke diplomatije Hajko Mas je u nedelju izneo slično mišljenje da bi „bilo pogrešno a priori izuzeti“ od sankcija ovaj gasovod koji bi trebalo da ruskim gasom snabdeva Nemačku i Evropu.

Mas je dao Moskvi nekoliko dana za razjašnjenje šta se dogodilo u slučaju Navaljnog.

U suprotnom, „moraćemo da sa našim partnerima razgovaramo o odgovoru“ Evrope, upozorio je ministar spoljnih poslova Nemačke čija zemlja predsedava EU.

On je dodao da će u slučaju sankcija one biti „ciljane“ i posebno je pomenuo moguće zamrzavanje projekta Severni tok 2.

Glavni ruski opozicionar Aleksej Navaljni se nalazi u komi u berlinskoj bolnici.

Prema nemačkoj vladi, Navaljni koji je prebačen u berlinsku bolnicu na lečenje, „nedvosmisleno“ je otrovan nervnim agensom tipa novičok, supstancom poznatom iz sovjetskog doba koja je korišćena u vojne svrhe.

Berlin i druge zapadne zemlje optužuju ruske vlasti za to trovanje i zahtevaju objašenjenje.

Rusija zamera Berlinu zato što „odlaže proces istrage koju zahteva“ i dostavlja joj samo delove tog predmeta.

Prema Peskovu, Moskva još nije dobila te elemente, ali očekuje da joj Nemačka u narednim danima dostavi sve neophodne informacije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari