Merkelova zabrinuta zbog rasprave o granicama Kosova i Srbije 1Foto: EPA-EFE/SERGEY DOLZHENKO

Nemačka kancelarka Angela Merkel izrazila je zabrinutost zbog rasprave u vezi promene granica između Kosova i Srbije. Ona je to navela u pismu opozicionom Demokratskom savezu Kosova (DSK), nakon što joj se takođe pismom obratio čelnik ove partije Isa Mustafa, 28. septembra, saopšteno je iz DSK.

Mustafa je Merkel obavestio o svojim stavovima o dijalogu Kosova i Srbije. U saopštenju ove partije navodi se da je kancelarka Merkel napisala:

„Sa moje tačke gledišta veoma je važno da Kosovo nastavi dijalog sa Srbijom uz posredstvo EU i da napreduje u procesu normalizacije odnosa. Raspravu o promeni granica i ja, kao i vi, pratim sa velikom zabrinutošću.“

Ona je takođe odgovorila i na pitanje vezano za viznu liberalizaciju Kosova, navodeći da je svesna koliko je važno bezvizno putovanje u cilju turizma, ali da je za Nemačku osnovno da se ispune svi uslovi. Dodala je da su konsultacije sa državama članicama EU oko ovog pitanja u toku.

Mustafa je pored Merkelove krajem septembra pisao svim ministrima spoljnih poslova država članica EU u vezi stavova njegove partije o dijalogu sa Srbijom.

Tekst preuzet sa portala Radio Slobodna Evropa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari