Metju Palmer iznosi svoje mišljenje kongresmenima 1Foto: FoNet/ Zoran Mrđa

U Kongresu SAD, pred Potkomitetom za Evropu, Evroaziju i nove pretnje Komiteta za spoljne poslove Predstavničkog doma, sutra (sreda) će biti održano saslušanje i rasprava o nasleđu Dejtonskog sporazuma, kao i budućnost BiH i Zapadnog Balkana.

Kako Danas saznaje iz diplomatskih izvora, na saslušanju će biti reči o novoj nestabilnosti na Zapadnom Balkanu, širenju ruskog uticaja i efektima ideje razgraničenja na Kosovu, a nova tema o kojoj bi moglo da bude govora jeste uticaj Turske na region.

– Turska je element koji povezuje krizu na Kosovu sa secesionističkim idejama u Sandžaku, a njen uticaj na Bosnu je svima poznat. Sve to ima veze i sa smirivanjem situacije u Siriji i daljim zaoštravanjem odnosa u Centralnoj Aziji i na Bliskom istoku – kaže naš izvor uz pretpostavku da je ključni motiv za organizovanje saslušanja da se podseti na značaj kosovskog problema, kako bi se za njega podiglo interesovanje u Kongresu SAD.

Stevan Nedeljković, asistent na Fakultetu političkih nauka, pak nije saglasan sa pretpostavkama našeg diplomatskog izvora, uz ocenu da će centralna tema saslušanja ipak biti Dejtonski sporazum.

– Stručnjaci koji su pozvani da govore fokusirani su na Bosnu i Hercegovinu i Dejtonski sporazum, tako da ne verujem da će Kosovo biti centralna tema tog saslušanja – smatra Nedeljković.

Predviđeno je da na saslušanju svoja svedočenja iznesu Metju Palmer, vršilac dužnosti pomoćnika sekretara Biroa za evropske i evroazijske poslove u Stejt departmentu, zatim Filip Lerou Martin, direktor za vladavinu prava, pravdu i bezbednost Američkog instituta za mir, kao i Kurt Bazner, suosnivač i viši saradnik Veća za demokratizaciju politike. Svoje viđenje situacije u regionu imaće prilike da iznese i direktor Inicijative za mediteranski bazen, Bliski istok i Zaliv pri Centru za transatlantske odnose Saša Toperić. Predsedavajući Komiteta za spoljne poslove je republikanski kongresmen iz Kalifornije Ed Rojs.

Saslušanja u Kongresu SAD predstavljaju uobičajen metod njegovog rada i sazivaju se inicijativu nekog od kongresmena ili instituta koji se bavi određenim problemom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari