Metju Palmer razgovara sa Vučićem o Kosovu 1Foto: MFA Makedonija

Naslednik Brajana Hojt Jia na funkciji u Stejt departmentu Metju Palmer danas prepodne sastaje sa u Beogradu sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Kako je najavljeno iz Vučićeve pres službe nije predviđeno direktno obraćanje novinarima već samo saopštenje za medije.

Palmer, vršilac dužnosti zamenika pomoćnika državnog sekretara SAD, krajem godine je boravio u Makedoniji. NJegova poseta Beogradu pada u vreme najveće krize pregovora Beograda i Prištine od potpisivanja Briselskog sporazuma 2013. i očekuje se da će dati neki od odgovara na pitanje šta se dalje može očekivati. Pojedini portali u Srbiji podsećaju da je razmenu varnica sa Palmerom imala u martu premijerka Ana Brnabić, na skupu Evropske banke za obnovu i razvoj u Londonu, kada ga je pitala o neosnivanju Zajednice srpskih opština u Prištini. Međutim, ovo je takođe bio i prvi međunarodni skup na kome je premijerka Srbije sedela rame uz rame do premijera Kosova od kako je na tu dužnost stupio Ramuš Haradinaj.

Palmer je diplomata koji je dugo prisutan na prostorima jugoistočne Evrope, međutim on prvi put dolazi u ovom svojstvu i nakon što je Ves Mičel zamenio Viktoriju Nuland na mestu pomoćnika državnog sekretara SAD. Sa Mičelom je Vučić telefonom razgovarao odmah nakon što su na Kosovu izbili incidenti kada je Marko Đurić priveden u Kosovskoj Mitrovici. Ishod tog razgovora nije saopšten, ali je Mičel pre manje od mesec dana posetio Beograd, i tom prilikom Vučić je izrazio protivljenje stvaranju vojske Kosova. Vučić najavljuje diplomatsku ofanzivu u narednih 15 dana, ali nije poznato ni šta je tačan cilj te ofanzive, kao ni to šta je njegov predlog za Kosovo, čije obelodanjivanje je odloženo. Pojedini strani posmatrači u Beogradu tvrdili su ranije da to što je Vučić pokrenuo unutrašnji dijalog o Kosovu može da bude predstavljeno i kao alibi, odnosno da on centrima moći u svetu saopšti da nema saglasnost u Srbiji da potpiše konačni sporazum sa Prištinom. Podsetimo, naš list je iz diplomatskih izvora pisao da je Berlin radio na predlogu sporazuma po kome bi Priština dobila status posmatrača u UN kao 2012. godine Palestina, ali i da se sa time ne bi složila Rusija. U Beogradu posmatrači smatraju i da su za bilo koju vrstu dogovora sa Prištinom neophodne garancije Vašingtona, inače je dogovor nesprovodljiv.

Američki diplomata Hojt Ji, podsetimo, krajem prošle godine izazvao je veliku pažnju kada je prilikom posete Srbiji izjavio da Beograd ne treba da sedi na dve stolice i da treba da se odluči između Zapada i Rusije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari