Metju Palmer u misiji mirenja Beograda i Prištine 1Metju Palmer Foto: FoNet/TV FoNet

Izvori Danasa iz diplomatskih krugova na Zapadu tvrde da još nije određeno ko će biti glavni pregovarač Sjedinjenih Država u narednoj fazi pregovora o Kosovu koja će, prema mišljenju mnogih, biti i završna, ali ističu da će jednu od najvažnijih uloga u tom procesu imati zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara Metju Palmer.

Kako navode naši sagovornici, Palmer „više od dve decenije pomno prati situaciju na Zapadnom Balkanu, perfektno govori srpski, a još 1998. znao je svaku sitnicu koja se događa u svakom selu na Kosovu, pa će biti uključen i u misiju pomirenja Beograda i Prištine, koja za sada deluje kao nemoguća“.

U intervjuu za RTS u oktobru ove godine Metju Palmer je poručio da po pitanju Kosova „nema blanko čekova ni crvenih linija“, ali da bi sporazum Beograda i Prištine trebalo što pre da bude postignut. „Ono što bismo mi voleli da se postigne je potpuna normalizacija odnosa između Beograda i Prištine, a to je složen izazov“, naveo je ovaj iskusni diplomata. Prema njegovim rečima, svaki dogovor bi morao da ima „bezbednosni aspekt, političku i ekonomsku komponentu i nešto o imovini Srpske pravoslavne crkve na Kosovu, i o Gazivodama, i o Trepči“. „Dakle, bio bi to kompleksan dogovor a nama je samo bitno da bude ovde postignut, da bude trajan i primenjiv. Spremni smo da saslušamo bilo koji dogovor koji dve strane postignu, a koji ispunjava te uslove“, naveo je funkcioner Stejt departmenta. Na pitanje o eventualnoj razmeni teritorija, Palmer je kazao da „ne bi ulazio u detalje“ jer nije predstavljen nijedan predlog za dogovor.

Palmer je ranije bio direktor Kancelarije za Jugoistočnu Evropu u Stejt departmentu. Na početku karijere radio je u ambasadi SAD u Beogradu, gde je od 1993. do 1995. bio zadužen za pisanje izveštaja i procena na temu politike i ekonomije za potrebe administracije u Vašingtonu, a bavio se i ratom u BiH. Od 1997. do 1999. bio je koordinator američke diplomatije prema SRJ i učestvovao je na pregovorima o Kosovu vođenim u Rambujeu, koji su završeni neuspešno. Kasnije postaje savetnik američkog predsednika za nacionalnu bezbednost za područje Evrope, a od 2011. do 2014. ponovo je radio u ambasadi SAD u Beogradu, kao politički savetnik. Važi za izuzetnog strateškog planera koji se odlično snalazi u oblasti „krizne diplomatije“. Pored bavljenja Balkanom, stručnjak je za Afriku. Doprineo je stvaranju i sprovođenju „kimberlijskog postupka“, kojim se „krvavi dijamanti“ isključuju s tržišta.

Špijunski trileri

U leto 2014. Metju Palmer, inače oženjen Beograđankom, održao je u glavnom gradu Srbije svetsku premijeru svog romana „Američka misija“, u izdanju Lagune, koji je opisan kao „brza i napeta priča o međunarodnim spletkama i korumpiranim kompanijama“. U međuvremenu je nastavio da piše špijunske trilere. Između ostalog, autor je knjige „Sarajevski vuk“, koja je dobila pohvale kritičara prestižnog Njujork tajmsa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari