Mihailović: Vučić još nije potrošena ličnost 1Foto: Medija centar

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, prema pisanju vlasti bliskih tabloida, povukao se nakratko iz javnosti zbog iscrpljenosti i zato što mu je zbog problema sa srcem naloženo mirovanje.

Za danas (četvrtak) je najavljeno njegovo obraćanje u Palati Srbije, zajedno sa premijerkom Anom Brnabić, nakon sednica kriznih štabova. Ukoliko bi Vučić, kao i pojedini evropski lideri, bio pod sumnjom da je zaražen korona virusom, ili pak pozitivan, pitanje je kako bi se to odrazilo na način na koji on vodi Srbiju i na njegov rejting u javnosti.

Sociolog i istraživač javnog mnjenja Srećko Mihailović odgovarajući na pitanje da li bi da je Vučić inficiran to probudilo empatiju i pozitivna osećanja naroda prema njemu, odnosno da li bi ga više doživeli kao bliskog sebi ili kao slabog lidera, kaže da nije sklon takvim neprimerenim nagađanjima.

– Ima u vašem pitanju kvaka. Vezana je za to da građani ili deo naroda ima ovakav ili onakav odnos prema Vučiću te da će eventualna bolest uticati ovako ili onako. Ono što je nesporno i što deo javnosti i novinara neće da shvati je da je Aleksandar Vučić velikom delu građana omiljena ličnost. I ono što još neće da se shvati je da bilo kakvo njegovo obraćanje javnosti ima dobru prođu kod onih čiji je on miljenik. Bilo šta da kaže on je čovek broj jedan. I kad pitamo u istraživanjima, on je ličnost od najvećeg poverenja. Ne samo u aktuelnom stanju stvari nego uopšte u istoriji Vučić se kotira vrlo visoko ako ne i na prvom mestu. On je čovek broj jedan ma šta činio i ma šta mu se desilo. To je politička činjenica koja ne može brzo da se poremeti – objašnjava on.

Kako dodaje, imali smo Tita kao neprikosnovenu ličnost, pa Slobodana Miloševića, pa Vojislava Koštunicu, koji je imao veće poverenje od Tita.

– I ta poverenja ili nepoverenja traju određeno vreme dok se „ne potroše“. U ovom trenutku Aleksandar Vučić nije potrošena politička ličnost sviđalo nam se to ili ne. Kada se on obraća, to nekom može da bude smešno, ali on se ne obraća onima koji se smeju već svojim biračima, svojim građanima. Sa komunikološkog aspekta može se tumačiti da li je njegovo veoma često pojavljivanje na televiziji za njega lično mač sa dve oštrice i da je ovo nepojavljivanje u tom kontekstu iznenađenje. Možda je normalno da se ne pojavljuje još nedelju dana – ukazuje on.

Na konstataciju da se u javnosti moglo čuti da se predsednik ne oseća dobro, da ga je stigao stres i umor i da je to uzrok njegovog nepojavljivanja, Mihailović kaže da su takve izjave politički loša poruka koja daje naznake nečeg lošeg u vezi s njim, jer unosi žar i zbunjuje narod, možda mnogo mnogo više nego sama korona.

Zamena – predsednik Skupštine

U članu 120 Ustava Srbije navodi se da „kada je predsednik Republike sprečen da obavlja dužnost ili mu mandat prestane pre isteka vremena na koje je biran, zamenjuje ga predsednik Narodne skupštine“. Predsednik parlamenta, u ovom slučaju Maja Gojković, prema najvišem pravnom aktu mogla bi da zamenjuje predsednika najduže tri meseca.

– Izbore za predsednika Republike predsednik Narodne skupštine je obavezan da raspiše tako da se održe najkasnije tri meseca od nastanka sprečenosti predsednika Republike odnosno prestanka mandata na koji je biran – piše u Ustavu.

U Zakonu o predsedniku Republike, u članu 17, navode se iste stvari, uz dodatno pojašnjenje koje nadležnosti predsednik skupštine preuzima dok zamenjuje šefa države.

– Dok zamenjuje predsednika Republike, predsednik Narodne skupštine ovlašćen je da predstavlja Republiku Srbiju u zemlji i inostranstvu, da prima opozivna i akreditivna pisma stranih diplomatskih predstavnika, da raspiše izbore za Narodnu skupštinu, da predlaže Narodnoj skupštini kandidata za predsednika Vlade, da vrši nadležnosti u oblasti odbrane Republike Srbije i da komanduje Vojskom Srbije – navodi se u Zakonu o predsedniku.

U njemu još piše da je predsednik parlamenta dužan da raspusti Narodnu skupštinu u svim slučajevima u kojima je to ustavna dužnost predsednika Republike i da svaki izglasani zakon proglasi ukazom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari