Mihajlović: Do kraja godine automobilima ćemo preći ceo Koridor 10 1Foto: Nenad Đorđević/FoNet

“Do kraja godine moći ćemo automobilima da prođemo kompletnim Koridorom 10, i južnim i istočnim krakom, kao i auto-putem Obrenovac-Preljina”, rekla je Zorana Mihajlović, ministarka građevine i saobraćaja.

Ona je ovo rekla u Skupštini Srbije tokom rasprave o amandmanima na građevinske zakone i dodala da se istovremeno pripremaju i novi projekti, među kojima je i izgradnja autoputa Ruma-Šabac i brze saobraćajnice Šabac-Loznica čija će realizacija početi u drugoj polovini 2019. godine.

Mihajlovićeva je navela da se za projekat izgradnje auto-puta i brze saobraćajnice Ruma-Šabac-Loznica radi projektno-tehnička dokumentacija, a da će se iduće godine voditi razgovori o finansiranju radova, pre svega sa državom Azerbejdžan. Navela je da očekuje da će u budžetu za iduću godinu imati garancije za taj projekat.

Tokom rasprave o amandmanima o Predlogu zakona o građevinskim proizvodima da je taj zakon važan i zbog toga što će materijali domaćih proizvođača biti korišćeni u gradnji stanova za pripadnike snaga bezbednosti.

“Raspisali smo javni poziv za gradnju stanova u Nišu i Vranju, ali to je samo deo ovog ogromnog projekta”, rekla je Mihajlović.

Ona je dodala da je u pripremi gradnja 2.051 stana u Novom Sadu, u šta će biti uloženo 60 miliona evra, u Beogradu 1.000 stanova u koje će biti uložiti 29,8 miliona evra, u Sremskoj Mitrovici 190 stanova uukupne investicije 5,6 miliona evra, u Kragujevcu 1.016 stanova u koje će biti uloženo 30 miliona evra. Pored toga, u Nišu će biti izgrađeno 2.400 stanova, u koje će biti uložen 71 milion evra, u 946 stanova u Kraljevu 28 miliona evra, u Vranju 486 stanova, gde je vrednost investicije 14 miliona evra”, rekla je Mihajlovićeva i dodala da postoji potreba za gradnjom 119 stanova u Zaječaru, 317 stanova u Zrenjaninu, 361 u Kruševcu, 345 u Leskovcu, 179 u Smederevu, 185 u Somboru, 442 u Čačku, kao i 470 stanova u Sremskoj Mitrovici.

Prema njenim rečima ovaj projekat je važan ne samo zbog toga što će rešiti stambeno pitanje pripadnika snaga bezbednosti, već i zbog toga što će uticati na privredni rast i obezbediti posao za naše građevinske firme koje će izvoditi radove i koje će biti dobavljači građevinskog materijala koji će se koristiti u izgradnji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari