Mihajlović: Održivo rudarstvo nosilac razvoja, javni poziv za solarne panele krajem avgusta 1Foto: Beta/Zoran Petrović/MO

Ministarka rudarstva i energetike Srbije Zorana Mihajlović najavila je danas, u Metovnici kod Bora, da će javni poziv za subvencionisanje ugradnje solarnih panela biti raspisan krajem avgusta ili najkasnije u prvim danima septembra.

Mihajlović je izjavila da je planirano da javni poziv za subvencije za ugradnju solarnih panela protekne isto kao prethodni o povećanju energetske efikanosti, odnosno zamene stolarije, saopštilo je ministarstvo.

„To su bitni projekti koji će trajati i nekoliko godina. Drugi javni poziv za zamenu stolarije ponovićemo krajem decembra ka svim lokalnim samoupravama“, kazala je Mihajlović.

Ona je istakla da će Ministarstvo i u narednoj godini obezbediti sredstava za subvencije.

„Planiramo da naredne godine imamo 100 miliona evra za zamenu stolarije i da svi građani i građanke koji godinama unazad nisu mogli da promene prozore, urade izolaciju ili zamene krov, sada to mogu da urade“, rekla je ona.

Održivo rudarstvo nosilac razvoja

Ministarka rudarstva i energetike  Srbije Zorana Mihajlović, izjavila je u Metovnici kod Bora, gde je potpisan ugovor o rekonstrukciji i izgradnji vodovodne mreže, da rudarenje nije samo eksploatacija i prerada rude, već i poboljšanje životnog standarda svih ljudi.

Ona se nakon potpisivanja ugovora, za čiju realizaciju je kompanija Ziđin Majning donirala milion evra, obratila i meštanima Metovnice i drugih sela.

„Ovo jeste važan dan, zato što nije rudarenje, što vi najbolje znate samo ruda, rudnik i eksploatacija, nego i život ljudi koji tamo rade i svih koji žive u ovom okrugu“, naglasila je Mihajlović navodeći da će se ovim ugovorom obezbediti da svaka kuća do novembra dobije pijaću vodu.

Mihajlović je istakla i značaj novog rudnika „Čukaru Peki“ koji će biti otvoren na jesen, prenelo je ministarstvo.

„To će biti zeleni rudnik, drugačiji od svih, čijim otvaranjem ćemo po proizvodnji bakra biti drugi u Evropi i učestvovaćemo sa 18 procenata ukupne proizvodnje. Do sada je u opremanje rudnika ‘Čukaru peki’ uloženo pola milijarde evra“, rekla je ona.

Ministarka je, govoreći o projektu „Jadar“, navela da nije izvesno da će taj rudnik za ekspoloataciju litijuma kod Loznice, biti otvoren, bez obzira na količinu rude jadarita koji ne postoji nigde u svetu.

„Država neće napraviti nijedan korak dok se studija o proceni uticaja na životnu sredinu ne bude završila. Ono što je jasno je da tamo postoji 158 miliona tona rezervi. Ali, da li ćemo se opredeliti na kraju za rudnik, o tome će odlučiti garađani na referendumu“, rekla je Mihajlović.

Gradonačelnik Bora Aleksandar Milikić je rekao da je samo zbog toga što rudnik radi, gradski budžet porastao za 40 odsto.

Direktor Ziđina Majning Fu Feilong je rekao da će ubuduće kompanija nastaviti da razvija rudarstvo u korist društva i da se zajednički radi na prosperitetu kompanije i lokalne zajednice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari