Mihajlović: Nismo završili razgovore sa PSG 1

Mada je pre nešto manje od mesec dana najavljivano da će se Građanskom bloku 381 Saše Jankovića, zvanično formiranom prekjuče, priključiti pokret Dosta je bilo i Pokret centra, to se, bar za sada, nije dogodilo.

U DJB tvrde da razgovori još nisu završeni, dok u Pokretu centra navode da nisu ništa potpisali, jer čekaju da Građanski blok 381 pripremi dokument koji se tiče organizacije.

„Unazad mesec dana imali smo par razgovora sa predstavnicima PSG, razgovori nisu završeni. Dogovoreno je da obe političke grupacije sačine svoje pregovaračke platforme i da se zatim sagleda mogućnost dalje saradnje na osnovu zajedničkih programskih stavova. Mi smo svoju platformu sačinili i javno objavili, čekamo da oni objave svoju, pa da sagledamo mogućnosti dalje saradnje na njihovim osnovama“, kaže za Danas Branislav Mihajlović, predsednik Dosta je bilo.

On napominje da je za DJB ključno da stožer opozicionog okupljanja bude programska platforma, a ne ličnost, odnosno lider, ma ko to bio. „Otvoreni smo, takođe, za razgovore sa ostalim opozicionim organizacijama na osnovama programske platforme koju smo javno objavili, ali do sada nismo bili pozvani. Ako nas pozovu, odazvaćemo se“, pojašnjava Mihajlović.

Tatjana Macura, jedna od osnivača Pokreta centra (nastalog iz DJB), kaže za Danas da je dokument koji su potpisali Pokret slobodnih građana i nekoliko drugih organizacija potpuno prihvatljiv u svakom smislu.

„Mi smo i učestvovali aktivno u pisanju tog dokumenta, ali nismo želeli da potpisujemo dalje bilo šta, dok do kraja ne pripremimo dokument koji se tiče organizacije, a da nije to samo programski dokument. Pokret centra ima odličnu saradnju sa potpisnicima, imamo zajedničke aktivnosti i saradnja može da se nastavi svakako. Ono što mi smatramo da je prioritet jeste da moramo izgraditi sopstvenu organizaciju, prepoznatljiv imidž organizacije koja je usmerena na rešavanje ekonomskih pitanja u Srbiji i integraciju Srbije u zapadni svet, ali da imamo jasno identifikovanu podršku, a tek potom da budemo deo bilo koje veće celine. Samo jake organizacije mogu dati snagu okupljanju“, kaže Macura za Danas. Ona dodaje da Pokret centra želi da bude noseći deo bilo kog programskog okupljanja, a ne organizacija koja želi da preživi sa nekoliko poslaničkih mesta.

Ko su potpisnici

„Dogovor 481“, kako se zove programski dokument novog Građanskog bloka 381, potpisali su Dejan Bulatović iz Zelene ekološke partije, Jene Maglai, predsednik Mađarskog pokreta, Jasminko Hadžisalihović, predsednik koalicije „Tolerancija“ u kojoj bi trebalo da su Vlaška narodna stranka, Vojvođanski pokret, Bošnjačka građanska stranka i Stranka Crnogoraca, kao i Saša Milenić, predsednik Šumadijske regije. Saša Janković je predsednik Građanskog bloka 381, a potpredsednici su Dejan Bulatović iz ZEP i Ana Jovanović iz PSG. Gde god ove organizacije imaju odborničke grupe, one će se ubuduće zvati Građanski blok 381, uključujući i odborničku grupu u Skupštini Beograda, nastalu od liste koja je podržavala Dragana Đilasa na gradskim izborima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari