Mihajlović o proširenju EU 1Foto: Beta/Kabinet potpredsednice Vlade, MGSIS/DS

Upitana da prokomentariše izjavu francuskog predsednika Emanuela Makrona da neće dozvoliti dalje proširenje EU dok se sama ne reformiše, Mihajlović je rekla da je strateški cilj Srbije ulazak u EU.

„Srbija želi da bude punopravni član EU, sve naše zakone usklađujemo sa evropskim standardima jer je to u interesu naših građana“, rekla je Mihajlović.

Dodala je da „ukoliko unutar EU bude formirana takva većina kojoj proširenje EU na Zapadni Balkan ne bude jedan od prioriteta, onda će i Srbija zauzeti stav spram toga“.

Mihajlović je izjavila da će rekonstrukcija puta Novi Pazar – Tutin početi u septembru i da je rok za završetak radova dve godine.

Ona je nakon sastanka sa predstavnicima lokalnih samouprava u Novom Pazaru kazala da će radove izvoditi turska kompanija „Tašjapi“ i da je projekat vredan 24 miliona evra, koji su obezbeđeni kreditom Turske.

„Bez infrastrukture, saobraćajne i komunalne, nema napretka. Pored rekonstrukcije ovog, dogovoreni su radovi i za druge puteve, dok je rehabilitacija puta Prijepolje – Sjenica u toku. Pričali smo i sa ulaganjima u komunalnu infrastrukturu, prečišćavanjem otpadnih voda i zamenom azbestnih cevi“, kazala je Mihajlović.

Potpredsednica Vlade istakla je da počinje da se radi i na izradi projektno-tehničke dokumentacije za izgradnju autoputa Požega – Boljare, da će taj posao trajati oko godinu i po dana i da će se u međuvremenu razgovarati o načinima finansiranja.

Na pitanje zašto se na rekonstrukciju puta Novi Pazar – Tutin čekalo 10 godina, potpredsednica Vlade je odgovorila da se ne bi bavila time i da je najbitnije da će radovi početi u septembru.

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić dodao je da su dva glavna razloga za to što su Turci tražili da njihove firme učestvuju sa 51 odsto u rekonstrukciji puta, kao i visoke kamate.

„Kamate su prvobitno iznosile preko 5,5 odsto, ali zahvaljujući dobrim odnosima između dve zemlje, političkoj volji i posvećenosti Ministarstva građevinarstva sada su uslovi kreditiranja znatno povoljniji, kamata je 2,5 odsto“, rekao je Ljajić.

On je izjavio da, završetkom radova na rekonstrukciji regionalnih puteva i izgradnjom autoputa Beograd – Boljare, Sandžak više neće biti „saobraćajno i komunikacijsko slepo crevo“.

„Stanovnici ovih gradova će biti povezani međusobno, ali i sa Beogradom i Sarajevom. Ovi projekti su veliko ohrabrenje za građane Sandžaka, ovo je najbolji put da se uspostavi puna politička i društvena stabilnost i da se stvori osnov za ekonomski i socijalni razvoj regiona“, poručio je Ljajić.

Gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac kazao je da su sa predstavnicima Ministarstva građevinarstva i „Puteva Srbije“ dogovoreni i drugi projekti koji će unaprediti kvalitet života svih žitelja ovog grada.

„Radiće se kompletna rehabilitacija puta od Banjske petlje do centra grada, rekonstrukcija Ulice generala Živkovića, kao i na nastavku obilaznice. Radi se i projekat za rekonstrukciju puta Novi Pazar – Sjenica“, rekao je Biševac.

Predsednik opštine Tutin Kenan Hot kazao je da ga je obradovala vest da će rekonstrukcija puta ka Novom Pazaru početi u septembru, kao i to što će se, kako mu je obećano iz „Puteva Srbije“, raditi preko 100 kilometara saobraćajnica u Sandžaku.

„Radiće se i drugi projekti, koje nam je obećao predsednik Srbije Aleksandar Vučić prilikom posete Tutinu. To je ono što nam treba, što treba građanima i privredi“, naglasio je Hot.

Predsednik opštine Sjenica Hazbo Mujović dodao je da ima uveravanja da će Sjenica sa svim gradovima u okruženju u naredne dve godine biti povezana modernim saobraćajnicama.

„To je veoma važno. Očekujemo i da će autoput vrlo brzo proći kroz Sjenicu i da se za nekoliko godina više nećemo nalaziti na listi nerazvijenih opština“, naveo je Mujović.