Mihajlović: Poseta Erdogana za još veću podršku projektu auto-puta Beograd–Sarajevo 1Foto: FoNet/Vlada Srbije/Slobodan Miljević

„Za Srbiju je izuzetno važno da se regionalno povezuje, i auto-put od Beograda do Sarajeva je jedan od šest novih, čiju smo izgradnju započeli krajem avgusta ove godine“, izjavila je danas potpredsednica Vlade Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Zorana Mihajlović.

Ona je dodala da su „dobri odnosi predsednika Srbije i Turske, Aleksandra Vučića i Tajipa Erdogana, rezultirali brzinom kojom danas pravimo taj auto-put i njih dvojica će i svečano obeležiti početak radova prilikom posete turskog predsednika naredne nedelje“.

Mihajlović je, gostujući u jutarnjem programu TV Hepi, rekla da je važno što Srbija ima takvog državnika kog svetski lideri, poput predsednika NR Kine Si Đinpinga, zovu prijateljem.

„Dobri odnosi predsednika Vučića sa svetskim državnicima baza su za sve dalje što radimo i mnogo lakše postižemo dogovore oko velikih infrastrukturnih projekata. Srbija sarađuje sa svima, i sa Rusijom, Kinom, SAD, Turskom, Francuskom, Azerbejdžanom, jer je to u našem ineteresu“, rekla je ona.

Mihajlović je dodala da su izdate sve potrebne građevinske dozvole za deonicu Sremska Rača – Kuzmin i da ovaj auto-put zajedno grade turska i srpske kompanije.

„U svakom ugovoru koji realizujemo najmanje polovinu posla obavljaju domaće kompanije. Strane kompanije nam donose nova znanja i tehnologije, a mi se kao država trudimo da pomognemo domaćim firmama koje su razorene još od devedesetih. Zato je moja poruka njima da se udružuju i prave konzorcijume, jer posla je mnogo i novca imamo“, rekla je ona.

Ona je dodala i da je u toku izrada projektno-tehničke dokumentacije za drugu deonicu ka BiH, od Požege do Kotromana, i da će ona biti završena krajem naredne godine.

„Pored toga, sledeće godine započinjemo rehabilitaciju 5.000 km magistralnih, regionalnih i lokalnih puteva i to će raditi naše firme. Građevinarstvo je zamajac privrednog razvoja zemlje i pomoći ćemo srpskim kompanijama da se oporave i spremno uđu u ovaj posao“, rekla je ona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari