Mihajlović sa državnim sekretarom Portugala: Mnogo potencijala za saradnju srpskih i portugalskih kompanija 1Foto: BETAPHOTO/MINISTARSTVO RUDARSTVA I ENERGETIKE/ZORAN PETROVIC/DS

Ministarka rudarstva i energetike Srbije Zorana Mihajlović razgovarala je danas sa državnim sekretarom Portugala Eurikom Dijas Brilanteom o daljem razvoju političkih i ekonomskih odnosa dve države i saradnji u oblasti energetike.

Mihajlović je istakla da postoji mnogo potencijala za saradnju srpskih i portugalskih kompanija, posebno kad je reč o obnovljivim izvorima energije.

„Prostora i mogućnosti za saradnju dve države i naših kompanija je mnogo, da razmenimo iskustva i znanja, s obzirom na vaše iskustvo, posebno ako govorimo o obnovljivim izvorima i zelenoj energiji“, poručila je Mihajlović, saopštilo je njeno Ministarstvo.

Dodala je da je energetska tranzicija veoma važna za Srbiju i podsetila da su doneta četiri nova zakona, koji, prema njenim rečima, predstavljaju bazu za stvaranje boljeg poslovnog okruženja i novih investicija.

„Pripremamo novu strategiju razvoja energetike, kao i integrisani nacionalni plan za klimu i energetiku“, navela je ministarka.

Državni sekretar Portugala Euriko Dijas Brilante rekao je da je pre 10 godina bio u Srbiji i da danas vidi dosta promena nabolje u zemlji i naglasio da je energetika tema budućnosti.

„Zelena energija, obnovljivi izvori energije i klimatske promene veliki su izazovi i važne teme za nas. Hvala vam na podršci koju pružate portugalskim kompanijama, cenimo vašu posvećenost u privlačenju stranih investicija“, kazao je on.

Naveo je da je Portugal pokrenuo i veliki projekat u oblasti zelenog vodonika, a žele da ulažu i u električne automobile.

„Mnogo je potencijala, da razmenimo iskustva i poglede i unapredimo ekonomsku saradnju dve države. Sledeće godine obeležavamo 140 godina naših diplomatskih odnosa“, rekao je Brilante.

Na sastanku je bilo reči i o sporazumu koji će dve države potpisati u oblasti zaštite životne sredine, kao i o seminaru koji će se zajednički realizovati sa ciljem unapređenja saradnje srpskih i portugalskih kompanija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari