Mihajlović: U prethodne dve godine hiljade Roma i Romkinja rešilo svoje stambeno pitanje 1Foto: Kabinet potpredsednice Vlade

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović danas je sa šefom Delegacije Evropske unije (EU) u Srbiji Semom Fabricijem posetila Prokuplje i uručila ključeve socijalnih stanova za 12 romskih porodica.

Mihajlović je poželela sreću svim porodicama i izjavila da su u prethodne dve godine zajedno sa EU napravljeni stanovi za više od 200 porodica, odnosno hiljade Roma i Romkinja je rešilo svoje stambeno pitanje.

“Važno je i ono što ćemo raditi dalje. Zahvaljujem gradonačelniku koji se odazvao pozivu da kuće opremimo zajedno. Nastavljamo i sa novim projektom iz nove IPA, vrednim oko 60 miliona evra, od toga 20 miliona evra opredeljeno je za socijalno stanovanje, ne samo za Rome, već i žene žrtve nasilja, osobe sa invaliditetom, mlade parove”, naglasila je Mihajlović.

Ona je rekla da je važno da učinimo da uslovi života budu jednaki za sve.

Mihajlović je govorila i o novom auto-putu Niš-Merdare-Priština i navela da će tender biti objavljen u oktobru.

“Novac je obezbeđen, kroz grant 40 miliona evra, 100 miliona evra kroz ugovor sa Evropskom investicionom bankom i 80 miliona evra sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj. Plan je da sledeće godine u martu započnemo radove na prvoj deonici od Niša do Pločnika. To je važno za nova radna mesta, za nove investitore i bolji život”, istakla je Mihajlović.

Fabrici je čestitao svim porodicama koje će danas započeti novi život u stanovima koje su dobile, rekavši šta su četiri glavne tačke ovog projekta.

“Prvo je inkluzija, s ciljem da romsku zajednicu kao najveću etničku manjinu i najviše diskriminisanu uključimo u društvo. Potom borba sa fundamentalnim problemima Roma, a to su stanovanje, obrazovanje i zaposlenje. Danas smo im obezbedili krov nad glavom”, naveo je on.

Prema njegovim rečima, treća stvar je održivost, a poslednja partnerstvo, koje sa Srbijom EU ima godinama unazad.

“Iz EU smo investirali 30 miliona evra bespovratnih sredstava za inkluziju Roma”, rekao je Fabrici.

Gradonačelnik Prokuplja Milan Aranđelović rekao je da je ovo veliki i važan projekat zahvaljujući kojem
će 68 ljudi biti smešteno u ovih 12 kuća, od toga 45 dece.

Dalibor Nakić, predsednik Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine, izjavio je da mu je drago što će 45 mališana naći svoj dom u ovim kućama i istakao da je ovo “veliki dan za romsku zajednicu u Prokuplju”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari