Mijačić: Insistiraćemo na nastavku unutrašnjeg dijaloga 1Foto: Medija centar

Unutrašnji dijalog o Kosovu se nastavlja bez obzira na novonastalu situaciju (nakon privođenja Marka Đurića) rečeno nam je u kabinetu predsednika Srbije Aleksandra Vučića, koji će se u subotu 31. marta sastati sa predstavnicima civilnog sektora.

Ovo bi trebalo da bude prvi put da predsednik lično učestvuje u jednoj rudni unutrašnjeg dijaloga, odnosno da se pojavi na skupu posvećenom toj temi. Kad je o civilnom sektoru reč, učestvovaće prevashodno predstavnici nevladnih organizacija koje su okupljene u Nacionalnom konventu za pregovore sa Evropskom unijom vezano za poglavlje o Kosovu.

Dragiša Mijačić, koordinator Radne grupe za poglavlje 35, za Danas kaže da sada nije moguće odrediti koliko će izlaganje članica Nacionalnog konventa uticati na tekst Platforme o rešavanju kosovskog pitanja.

Na pitanje koji je cilj susreta civilnog sektora sa predsednikom, da li se NVO zadovoljavaju time što je Vučić pristao da sasluša ono što imaju da kažu i da li se očekuje da on zaista razmotri ono što bude čuo, Mijačić odgovara da članice Nacionalnog konventa o EU učestvuju u unutrašnjem dijalogu o Kosovu u skladu sa ciljevima i principima koji su načelno određeni inauguracionim govorom, a kasnije precizirani autorskim tekstom predsednika Republike.

– U ovom trenutku nije moguće odrediti u kojoj meri će izlaganja članica Nacionalnog konventa tokom ovog događaja uticati na tekst Platforme o rešavanju kosovskog pitanja. Međutim, u okviru Radne grupe ćemo insistirati na nastavku unutrašnjeg dijaloga i nakon donošenja Platforme, u formi koja omogućava otvoreni i konstruktivni dijalog između predstavnika vlasti, opozicije, organizacija civilnog društva i drugih zainteresovanih strana, kao jedini način da se postigne nacionalni konsenzus, obezbedi primena i osigura održivost predloženog rešenja – kaže on.

Upitan koje NVO su prijavile svoje učešće na skupu, on kaže da će na skupu govoriti oko tridesetak predstavnika organizacija civilnog društva članica Nacionalnog konventa.

– Među govornicima su predstavnici organizacija koji se bave pitanjima evropskih integracija, vladavine prava, bezbednosti, ljudskih prava, ali i drugim pitanjima od značaja za evropske integracije i Kosovo. Na skupu će govoriti i nekoliko organizacija sa severa Kosova koji učestvuju u radu Radne grupe za poglavlje 35 – kaže naš sagovornik.

Na pitanje hoće li neka od njih predstaviti predsedniku svoj plan za rešavanje pitanja Kosova, on navodi da će skup biti organizovan kroz tri tematske celine.

– Prva će se odnositi na političke aspekte sveobuhvatnog rešenja kosovskog pitanja, druga na položaj srpske zajednice na Kosovu a treća na pitanje Kosova u kontekstu evropskih integracija Srbije. Izlaganja učesnika skupa biće podeljena u odnosu na ove tri celine, u skladu sa njihovim interesovanjima. Organizacije će imati potpunu slobodu da iznesu svoje predloge rešavanja pitanja Kosova u okviru vremenskog roka koji je podjednako određen za sve govornike – objašnjava Mijačić.

Komentarišući kritike Centra za praktičnu politiku Dragana Popovića, koji ne želi da prisustvuje tom skupu, i navodi da je za dijalog potrebna sloboda medija i kultura dijaloga u društvu, a njih nema, on kaže da je svaka članica Radne grupe samostalno donela odluku o učestvovanju na skupu u okviru Unutrašnjeg dijaloga u skladu sa svojim načelima i principima.

– U prethodnih par meseci održali smo više pripremnih sastanaka vezanih za organizaciju ovog događaja na kojima smo do detalja dogovarali uslove učestvovanja i modalitete izlaganja. Kao rezultat tih sastanaka uspeli smo da dođemo do dogovora o učestvovanju u unutrašnjem dijalogu iza kojeg su stale sve članice Radne grupe. Važno je napomenuti i to da će pored članova Radne grupe za Poglavlje 35 na skupu učestvovati i članice drugih radnih grupa Nacionalnog konventa o EU – zaključuje Mijačić.

Primedbe NVO sektora

Kako Danas nezvanično saznaje, juče je trebalo da bude održan pripremni sastanak predstavnika NVO sektora koji učestvuju u „unutrašnjem dijalogu“ u subotu, i očekivalo se da će na tom sastanku predstavnici civilnog društva postići saglasnost da 31. marta prenesu predsedniku Srbije da su nezadovoljni što dosadašnje runde „unutrašnjeg dijaloga“ nisu bile „inkluzivne“, odnosno što su stavove o rešenju kosovskog pitanja dosad javno predstavili mahom „strukture bliske državi“.

Prema našim saznanjima, pojedine organizacije civilnog društva, poput Beogradski centar za bezbednosnu politiku, portala European Western Balkans i Foruma za etničke odnose, koje učestvuju na sastanku u subotu, već su organizatorima skupa dostavile svoje sugestije i dokumentaciju koja se odnosi na Kosovo. „Važnu ulogu na skupu svakako će imati stručnjaci za regionalna pitanja, poput Aleksandra Popova i Dušana Janjića“, kažu pojedini sagovornici Danasa iz NVO sektora.

Kako je Danas ranije pisao, lista govornika za sastanak u subotu se unapred utvrđuje, dakle, neće biti moguća „ad hoc“ izlaganja, a diskusije se organizuju u okviru tri panela. M. S.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari