Milanović zbog majice s ustaškim pozdravom napustio obeležavanje godišnjice Bljeska 1Foto: EPA-EFE/ ANTONIO BAT

Predsednik Hrvatske Zoran Milanović jutros je u Okučanima napustio skup povodom godišnjice vojno-policijske akcije „Bljesak“, jer su neki od učesnika nosili majicu na kojoj je ispisan ustaški pozdrav „Za dom spremni“.

„To je namerna provokacija. Smatram to gaženjem žrtava i sećanja na ovaj događaj“, rekao je Milanović novinarima, prenela je regionalna N1 televizija.

On je naveo da ubuduće, gde god bude takva situacija, u tome neće učestvovati, dodavši da razume da premijer Andrej Plenković i predsednik Sabora Gordan Jandroković „moraju“.

„Žao mi je, došao sam ovde da odam počast onima koji su pali za Hrvatsku. Pristali smo na sve elemente protokola, ali na ovo nismo pristali. Ovde se jedan od učesnika koji treba polagati venac pre mene skinuo u odoru s porukom ‘Za dom spremni’. Ja u tome ne želim da učestvujem“, istakao je Milanović.

Na pitanje je li o tome razgovarao s premijerom, Milanović je odgovorio da jeste i da je on „slegnuo ramenima“.

Milanović je rekao da je njegov stav o ustaškom pozdravu poznat i da je neko očito hteo da se incident dogodi, dodavši da je o tome trebalo da vodi računa organizator, odnosno Ministartsvo branitelja.

Hrvatski predsednik je u Okučanima trebalo da položi venac zajedno s premijerom i predsednikom Sabora povodom 25. godišnjice akcije Bljesak, kojom je posle četiri godine Hrvatska oslobodila zapadnu Slavoniju.

Mediji su preneli da je u Okučanima više osoba obučeno u majice HOS sa spornim natpisom.

Milanović, koji dolazi iz opozicione Socijaldemokratske partije, pozvao je nedavno Sabor da zakonom zabrani veličanje ustaštva.

Prethodno je u Jasenovcu, na komemoraciji žrtvama tamošnjeg ustaškog logora iz Drugog svetskog rata, rekao da treba „maknuti i baciti“ spomen-ploču s uklesanim ustaškim pozdravom „Za dom spremni“.

Tu ploču su pre nekoliko godina u Jasenovcu postavili pripadnici zagebačkog Udruženja dobrovoljaca Hrvatskih odbrambenih snaga (HOS) iz rata ’90-tih u čast poginulim pripadnicima te jedinice, pravdajući se da se taj pozdrav nalazi na njihovim ratnim oznakama. Posle pritiska javnosti, table je u dogovoru s vladom iz Jasenovca premeštena u Novsku.

Zbog izjave o spomen-ploči HOS i pozdravu „Za dom spremni“, Milanovića su kritikovali aktuelni ministar branitelja Tomo Medved i odbrane Damir Krstičević, obojica iz vladajućeg HDZ, kao i pojedinci i udruženja s desnog i krajnje desnog političkog spektra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari