Plenković i Jandroković: Neprimeren postupak Milanovića 1Andrej Plenković Foto: Beta/Hina/Denis Ceric/MO

Ovo što je predsednik Zoran Milanović napravio nije dobro, jer došli smo odati počast poginulima, izjavio je premijer Hrvatske Andrej Plenković pošto je Milanović iz protesta napustio obeležavanje 25. godišnice operacije Bljesak u Okučanima, a predsednik Sabora Gordan Jandroković rekao je da je postupak predsednika Hrvatske neprimren.

Upitan da komentariše odlazak Milanovića zbog incidenta s natpisom „Za dom spremni“ na majici s grbom Hrvatskih odbrambenih snaga (HOS), Plenković je rekao da je to njegova odluka, preneo je N1 Zagreb.

„Svatio sam to, kratko smo porazgovarali, minutu. Njemu je očito neko javio da neki od učesnika ima majicu s grbom HOS, to je njegova odluka. Videli ste da je pre nekoliko dana u Jasenovcu za onu ploču koja više nije tamo, a koja je premeštena rekao da je treba baciti. Nikada od bilo koga od nas ovde nećete čuti da ploču s imenima branitelja koji su poginuli za Hrvatsku treba baciti“, rekao je Plenković.

On je dodao da niko nije znao da će doći s tim majicama, ali da svi koji su dali život za Hrvatsku imaju njegovo poštovanje, pa tako i pripadnici HOS.

„Ovo što je predsednik napravio nije dobro, jer došli smo odati počast poginulima. Vidite ovu 51 kocku koja je ovde iza vas, mi smo došli zbog tih ljudi. Mi smo ovde i u ime institucija“, rekao je Plenković.

Plenković je podsetio da se njegova Vlada jasno odredila oko tog pozdrava.

„Veće koji smo osnovali za suočavanje s prošlošću je iznedrilo dokument koji vrlo precizno identifikuje trenutke u kojima se neka obeležja koja su korišćena u Domovinskom ratu, a to su komemoracije i trenuci u kojima se prisećamo žrtava“, ističe.

„Prema hrvatskim braniteljima iskazujemo najdublje poštovanje“, dodao je premijer.

„Žao mi je zbog situacije, što je predsednik napustio ovo mesto. Mislim da to nije bilo u redu i nije bilo primereno. Svojom je izjavom u Jasenovcu ponovno otvorio ideloške razlike“, rekao je predsednik Sabora Jandroković.

„Ovde smo dužni da pokažemo poštovanje prema braniteljima, nije korektno ni fer prenositi odgovornost na organizatora. Razlike čuvajmo za neka druga mesta. On je ničim izazvan u Jasenovcu neprimereno govorio o braniteljima. Ne znam zašto ima potrebu da otvara ideološke poedele koje smo imali u prošlosti“, rekao je Jandroković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari