Milojičić: Imamo tri puta bolje rezultate od stranke 1Foto: FoNet/ Ognjen Stevanović

Ne znam zašto je raspušten odbor Demokratske stranke u Smederevskoj Palanci koji ima dva ili tri puta bolji rezultat od proseka stranke.

Ne znam ni kako ljudima u Palanci, na koje su aktivisti Srpske napredne stranke prošle godine na izborima vadili pištolje, da objasnim šta se to desilo na sednici Izvršnog odbora Demokratske stranke – kaže za Danas Radoslav Milojičić, poslanik DS iz Smederevske Palanke, komentarišući odluku Izvršnog odbora DS o raspuštanju nekoliko opštinskih odbora, a među njima i odbora u Smederevskoj Palanci.

Za razliku od Milojičića, koji ne zna zašto je odbor u Palanci raspušten, Dušan Kostadinović, predsednik Izvršnog odbora DS, zna odgovor. „Odbor u Palanci je raspušten zato što je neaktivan. Odluka je doneta uz poštovanje svih stranačkih procedura, nijedan član nije glasao protiv raspuštanja. Raspuštanje ni na koji način nema veze sa Radoslavom Milojičićem, koji i nije predsednik odbora, već isključivo sa tim što je odbor potpuno nefunkcionalan već neko vreme“, kaže Kostadinović.

Danasovi sagovornici iz DS, međutim, tvrde da raspuštanje odbora u Smederevskoj Palanci ima i te kakve veze sa nedavnim istupanjima Radoslava Milojičića, njegovim kritikama bojkota parlamenta, ali i ulaska DS u Savez za Srbiju. NJegov stav je da je DS izgubila i ulaskom u Savez za Srbiju i izlaskom iz parlamenta, a jedino DS u celom Savezu ima poslanički klub.

„Kome, osim Vučiću, odgovara slaba DS nije mi jasno, jer jedino ova stranka može da smeni Vučića“, rekao je Milojičić nedavno za Danas najavljujući da će suprotno odluci stranke prisustvovati glasanju u Skupštini Srbije za Tijanin zakon. Odluku je promenio na sam dan glasanja zbog prebijanja stranačkog kolege u Knjaževcu.

Na pitanje da li je raspuštanje odbora DS u Smederevskoj Palanci pokušaj njegovog disciplinovanja Milojičić odgovara da to nije pitanje za njega, već za rukovodstvo stranke. On nije želeo da odgovori ni na pitanje da li je sledeći korak možda disciplinski postupak protiv njega, pa i isključenje iz stranke. Pre desetak dana na isto pitanje nam je odgovorio da je član DS od svoje 18 godine i da nikada neće sam napustiti DS.

„Odavno sam rekao da ću prestati da se bavim politikom onog trenutka kada ne budem imao tri puta bolji rezultat od proseka stranke. Ja još imam takav rezultat, ali ako DS ne odgovaraju ljudi koji svojim imenom i prezimenom donose glasove, onda super. Nemam šta da dodam“, rekao je Milojičić.

Uprkos tome što su neki mediji ovih dana preneli da su na Glavnom odboru DS sevale varnice između predsednika stranke Zorana Lutovca i Radoslava Milojičića, obojica tvrde za naš list da nisu u sukobu.

„Sukob ni sa kim ne postoji, jer i u javnosti propagiram politiku DS i želim smenu ovog štetočinskog režima. Kao i svaki demokrata smatram da je DS uvek bila svetionik slobodne Srbije i poštovalac različitog mišljenja i to će i ostati“, napominje Milojičić.

U sličnom tonu za Danas odgovara i Zoran Lutovac, koji tvrdi da nema sukoba između njega i Milojičića, uprkos tome što pojedini članovi DS nezvanično za Danas tvrde da je Milojičić na GO DS zaista optužio Lutovca da nema kapacitet da ideje DS nametne Savezu za Srbiju, da stranka zato gubi identitet, da su protesti svedeni na šator, a da izlazak iz parlamenta odgovara samo Vučiću.

Raspuštanje odbora DS u Smederevskoj Palanci, Aleksandrovcu, Trsteniku, Kovinu i Plandištu, pojedini mediji odmah su ocenili kao novi raskol u DS, ali i kao „pripremu terena“ da se sa čela stranke skloni Zoran Lutovac i ujedinjeni DS preuzme gradonačelnik Šapca i lider Zajedno za Srbiju Nebojša Zelenović.

Upravo se ti odbori navodno protive ideji da Zelenović, nakon spajanja stranaka proisteklih iz DS, preuzme novoformiranu uniju.

Naime, mnogi u DS strahuju da bi u tom slučaju „velikom“ strankom iz senke rukovodili Dragan Đilas i Dušan Petrović, predsednik Političkog saveta SZS, a spominje se i da je predsednik IO DS blizak Petroviću.

„To je apsolutna neistina. Ja sam na stranačkim izborima bio šef izbornog štaba dr Zorana Lutovca, zato što verujem da on treba da vodi Demokratsku stranku i državu nakon poštenih izbora“, odgovara za Danas Dušan Kostadinović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari