Ministarstvo: Kurir danima vodi kampanju protiv Vukosavljevića 1Foto: FoNet/ Zoran Mrdja

Ministarstvo kulture i informisanja danas u saopštenju ocenjuje da Kurir „već treći dan uzastopno“ vodi kampanju protiv tog ministarstva i ministra Vladana Vukosavljevića i ukazuje da „laži i netačne i zlonamerne interpretacije činjenica predstavljaju moralni i zakonski prekršaj“.

„Tačno je da je Ministarstvo kulture i informisanja i ove godine, baš kao i svake, transparentno i potpuno u skladu sa zakonom, sprovelo postupak Javne nabavke male vrednosti za posredovanje pri kupovini avio-karata i drugih putnih karata“ za sopstvene potrebe, navodi se u saopštenju.

„Odluka o dodeli ugovora doneta je 2.3.2020, a Ministarstvo kulture i informisanja je sa svoje strane potpisalo ugovor 12.3.2020. da bi na javnoj nabavci odabrano pravno lice isti ugovor potpisalo 20.3.2020“, objašnjava se u saopštenju Ministarstva.

„Vanredno stanje u Srbiji proglašeno je 15.3.2020. i nije se znalo koliko će da traje, te u tom trenutku već potpisan ugovor nije mogao biti raskinut iz najmanje dva razloga“, dodaje se u saopštenju.

Ministarstvo obrazlaže da „Vlada Republike Srbije nije dala uputstvo ministarstvima da obustave redovne postupke godišnjih javnih nabavki, niti su za to postojali razlozi i drugo, takav postupak bi omogućio pravnom licu koje je dobilo nabavku da tuži Ministarstvo kulture i informisanja i dobije takav spor“.

Negirajući pisanje Kurira, Ministarstvo ističe da je suštinski najvažnija činjenica da, kao i u slučaju javne nabavke od 37 miliona za usluge organizovanja konferencija, stručnih skupova i seminara, „nije potrošilo ni jedan jedini dinar do sada“.

„Taj novac nikome nije dat, prenet, transferisan, niti se može smatrati potrošenim, već i dalje stoji na računu Ministarstva kulture i informisanja i biće trošen samo kada i ako posebne i opšte okolnosti, epidemiološke, poslovne ili druge to budu dozvoljavale“, precizira se u saopštenju.

Ministarstvo „želi da veruje“ da će se pre ili kasnije, brže ili sporije, postupci Kurira, koji „predstavljaju kršenje zakona, naći pred licem pravde i da će odgovorni za to biti suočeni sa posledicama“, piše u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari