Ministarstvo potvrdilo izbor Jasmine Curić za predsednicu BNV 1Jasmina Curić Foto: sandzak.rs

Izbor Jasmine Curić za predsednicu Bošnjačkog nacionalnog veća (BNV) postao je i zvaničan.

Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu dostavilo je BNV rešenje kojim je ozvaničena promena predsednika u registru nacionalnih saveta.

U rešenju Ministarstva se navodi da su postupci razrešenja bivšeg i izbor novog predsednika BNV sprovedeni u skladu sa Zakonom o nacionalnim savetima nacionalnih manjina i poslovnikom Veća.

Jasmina Curić je izabrana za predsednicu bošnjačkog nacionalnog saveta 24. juna, nakon što je ostavku na mesto većnika podneo dotadašnji predsednik Esad Džudžo.

Njegovu ostavku tražili su većnici sa liste „Samoopredeljenje“ Sulejmana Ugljanina, nakon što je odbio da potpiše inicijativu o specijalnom statusu Sandžaka, koju su pokrenuli članovi Izvršnog odbora BNV sa liste „Samoopredeljenje“. Za izbor aktuelne predsednice glasalo je 18 većnika, 12 sa njene liste „Samoopredeljenje“ i šest sa liste „Vakat je“. Ove dve liste imaju većinu u BNV.

Bivši predsednik Džudžo je, nedavno, saopštio da je nakon konsultacija sa predstavnicima bošnjačkih institucija iz BiH i Sandžaka, ali i saradnicima iz Turske, odlučio da povuče ostavku na mesto većnika.

Prošlo je nešto više od godinu dana od kada je Skupština Srbije usvojila izmene i dopune seta manjinskih zakona, te je možda i vreme da se analizira njihova praktična primena i postavi pitanje da li je ispunjen jedan od osnovnih ciljeva – depolitizacija rada saveta nacionalnih manjina.

Prema zakonima Srbije, nacionalni saveti se bave očuvanjem jezika, kulture, informisanjem i obrazovanjem na jezicima manjina, ali se često čula primedba da se radije bave politikom. To je posebno zamerano bošnjačkom nacionalnom savetu, čiji je poznatiji naziv Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV).

Sa 137 glasova za i samo pet protiv, Skupština Srbije je, na predlog republičke Vlade, prošlog juna usvojila izmene i dopune Zakona o nacionalnim savetima nacionalnih manjina, Zakona o zaštiti prava i sloboda nacionalnih manjina i Zakona o službenoj upotrebi jezika i pisma.

Usvojenim izmenama Zakona o nacionalnim savetima nacionalnih manjina, smatra predlagač, jasnije se definišu njihova ovlašćenja, smanjuje prekomerna politizacija i omogućuje transparentniji rad.

U skladu sa usvojenim izmenama, 4. novembra 2018. održani su izbori za 22 nacionalna saveta nacionalnih manjina. Prema zvaničnim podacima, na izborima za BNV glasalo je 106.328 birača. Od toga je najviše, 22.141 glasalo za listu „Samoopredeljenje – dr Sulejman Ugljanin“.

Ta lista osvojila je 14 od 35 mesta u BNV. Jedno manje, 13, pripalo je listi „Matica Bošnjaka – akademik Muamer Zukorlić“, a osam listi „Vakat je – prof. dr Sait Kačapor“, bliskoj Rasimu LJajiću, potpredsedniku Vlade Srbije i osnivaču Sandžačke demokratske partije.

Bošnjačke stranke su ispoštovale zakonsku odredbu da lideri i visoki stranački funkcioneri ne mogu da budu predsednici i članovi Izvršnog odbora nacionalnih saveta.

Tako je Ugljanin ostao bez ranije funkcije predsednika BNV, ali je i dalje većnik. Većnik je i Muamer Zukorlić, lider Stranke pravde i pomirenja, kao i poslanik njegove partije Jahja Fehratović. Drugoplasirana, Zukorlićeva lista ostala je u opoziciji pri formiranju većine i izboru funkcionera BNV. Ugljaninova i Kačaporova lista formirali su većinu u aktuelnom sastavu BNV.

Tekst je deo projekta „Depolitizacija BNV, namera ili stvarnost“, koji se sufinansira sredstvima iz budžeta Republike Srbije, Ministarstvo za kulturu i informisanje. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari