Ministarstvo za zaštitu životne sredine ne zaslužuje ni dvojku 1Foto: Ministarstvo za zaštitu životne sredine

Niko u Srbiji ne vidi efekte formiranja Ministarstva za zaštitu životne sredine. Njihov rad ne zaslužuje čak ni dvojku – rekao je predsednik Zelene stranke i narodni poslanik u Skupštini Srbije Goran Čabradi na panelu „Green economy – Šanse i izazovi održivog razvoja“.

Panel je održan u okviru konferencije „Vojvodina 2019“ koja je realizovana 4. februara i Skupštini APV pod pokroviteljstvom Pokrajinske vlade.

– U borbi za ostvarenje većeg stepena zaštite životne sredine, Zelena stranka inicirala je formiranje republičkog Ministarstva za zaštitu životne sredine. Priznajem da sam očekivao mnogo bolje rezultate. Posle godinu dana postojanja ovog ministarstva, nažalost ne vide se konkretni efekti njegovog formiranja. Ako me pitate kako bih ocenio dosadašnji njihov rad, moja ocena je slaba dvojka – istakao je na panelu Čabradi.

Učesnici panela, pored Čabradija, bili su Vladimir Galić, član Vlade AP Vojvodine i pokrajinski sekretar za urbanizam i zaštitu životne sredine, Mihail Mateski, direktor GREENTECH, kompanije koja je lider u preradi pet ambalaže u regionu i dipl.ing.maš. Mato Zubac, član Srpske akademije izumitelja i naučnika i predsednik Saveta Zelene stranke za nauku i razvoj.

Suzbijanje divljih deponija i odlaganje otpada na ekološki održiv način, apostrofiran je kao jedan od najvažnijih segmenata zaštite životne sredine u Srbiji.

Čabradi je istakao da je Zelena stranka krajem 2018. godine javnosti predstavila projekat rešavanja novosadske, ali i svih drugih deponija u Srbiji, kroz revitalizaciju postojećih smetlišta i izgradnju savremenih postrojenja za separaciju i preradu otpada u privrednu sirovinu.

– Ovakav način rešavanja problema sa otpadom bio bi dugoročno održiv i isplativ, kao i, što je veoma bitno, ekološki isplativ“ – naglasio je Čabradi.

Mato Zubac, predsednik Saveta Zelene stranke za nauku i razvoj i član Srpske akademije izumitelja i naučnika, predstavio je prisutnima moguće rešenje sistema prečistača otpadnih voda koje bi, pored osnovne funkcije prečišćavanja voda, podrazumevalo i korišćenje energetske vrbe kao resursa u proizvodnji organskog đubriva i energenta visoke vrednosti.

Prisutni učesnici panela složili su se da je prva polovina ove godine ključna za realizaciju konkretnih koraka u sistemu zaštite životne sredine, kao i da je potencijal razvoja reciklažne industrije u Srbiji ogroman jer je trenutno, nažalost, na veoma niskom nivou.

Moderator panela bila je Branislava Jeftić, potpredsednica Zelene stranke i predsednica Odbora za urbanizam, prostorno planiranje i zaštitu životne sredine Skupštine AP Vojvodine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari