Ministri spoljnih poslova Srbije i BiH: Razgovorom do dobrosusedskih odnosa 1Foto: Beta

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić i njegova koleginica iz BiH Visera Turković ocenili su danas u Beogradu da dve države imaju otvorena pitanja iz prošlosti, ali da postoji želja obe strane da se razgovara i da se u budućnost gleda u skladu sa zajedničkim interesima.

„Srbija podržava teritorijalni integritrt BiH u skladu sa Dejtonskim sporazumom. Želimo dobru saradnju i sa centralnim i saa entitetskim vlastima bez tumačenja da je to upereno protiv teritorijalnog integriteta BiH“, rekao je Dačić danas nakon sastanka sa ministarkom.

Dodao je da Srbija ne želi da se meša u unutrašnju politiku Federacije, ali da želi stabilnost i bolju saradnju u regionu.

BiH je, istakao je Dačić, jedan od najvažnijih trgovinskih partnera Srbije, sa razmenom od gotovo dve milijarde evra.

„Zahvaljujem se ministru Dačiću što me je pozvao da razgovaramo o temama koje su nam zajedničke. Mislim da je to odličan start saradnje. Treba razgovarati, samo kroz razgovor se može rešiti ono što je otvoreno“, rekla je Turković.

Otvaranje konzulata BiH u Novom Pazaru, navela je, trenutno je „goreće pitanje“ za njeno ministarstvo.

Razgovarali su i o državnoj granici i o ilegalnom prelasku migranata iz Srbije u BiH.

Saglasili su se da postoji želja za intenzivnijom saradnjom na regionalnom nivou, te da bi zajednički dogovori i rešenja vodili do dobrosusedskih odnosa na Zapadnom Balkanu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari