Miodrag Stanković Uča: Bili su loši i crveni i žuti, ali ovi su najgori 1Foto: Miodrag Stanković Uča

Bio sam protiv „crvenih“, pa protiv „žutih“, ali ovi su gori od najgorih, ocenjuje Miodrag Stanković Uča, jedan od osnivača SNS-a u Nišu i bivši odbornik te stranke, objašnjavajući zašto danas učestvuje na opozicionim protestima „1 od 5 miliona“.

Stanković je izazvao pozornost medija pretprošlog pettka, kada se po sudskoj odluci, a na belom konju, vratio na posao u Sportskom centru „Čair“, koji je izgubio pre tri godine, kada je proglašen tehnološkim viškom. On je jedan od osnivača SNS-a u Nišu i bio je odbornik te stranke u gradskoj opštini Pantelej. Tokom 90tih je bio učesnik ratova na prostoru bišve Jugoslavije i istaknuti pripadnik Srpskog pokreta obnove. Nekoliko puta je štrajkovao glađu, između stalog i zbog neisplaćivanja ratnih dnevnica, ali je najduže gladovao 1993, zbog hapšenja lidera SPO-a Vuka Draškovića. „Učestovao sam skoro na svakom protestu, od dvedesetih naovamo, pa to činim i sada, gotovo po inerciji. Svaka vlast je loša, pogotovu ako se „zadrži“ i traje malo duže. Nisam zadovoljan ovom vlašću“, kaže on.

*Čime to niste zadovoljni?

– Ne bih mogao da navedem nijednu pozitivnu stvar kojom sam zadovoljan. Sve što su kritikovali kod prethodne vlasti, ovi sada rade i to duplo gore. Caruju kriminal, korupcija, nepotizam… Voleo bih, na primer, da neko pokrene demokratske proteste u Doljevcu kod Niša, koji je eldorado za bezakonje, a na vlasti su oni koji su bili hapšeni i bili na poternicama. Doljevac se „proširio“ na celu Srbiju- otuda Jutka, predsednik opštine Grocka, gomila drugih afera. Bilo je toga i ranije, ali svakako ne u ovolikoj meri.

*Kada ste promenili mišljenje o stranci koju ste osnivali?

-Osnivao sam je u Nišu dok je Aleksandar Vučić još uvek išao kod Šešelja po mišljenje, a kada je Tomislav Nikolić 2011. godine štrajkovao glađu, zahtevajući izbore, to sam učnio i ja, čak štrajkujući duže od njega. Ali, vrlo brzo sam video sam šta se dešava i šta sve oni rade. Zato sam pre tri godine javno pocepao pristupnicu SNS-a.

*Šta očekujete od aktuelnih protesta? I da li bi na njima opozicija trebalo da bude direktnija, aktivnija, agilnija…?

-Ljudima koji potestvuju želim sve najbolje jer su razlozi za protest potpuno ispravni. Ali, njihovi zahtevi su mnogobrojni i previše razuđeni. Osnovni zahtevi bi trebalo da budu- sloboda medija, smena aktuelne vlasti i raspisivanje slobodnih i fer izbora. Nažalost, očigledno je da je ovaj građanski protest sada na klackalici, i da polako zamire. Neophodne su radikalnije akcije. Dobro je što je za 13. april zakazan veliki narodni protest u Beogradu. Bojim se, samo, da on ne bude sličan Vidovdanskom saboru ’92 godine, kada smo masovno došli u Beograd, razapeli šatore u Pionirskom parku, proverli tamo osam dana, a na kraju- ništa.

Sklonjen zbog ukazivanja na malverzacije

Osnovni i Apelacioni sud u Nišu su konačno presudili da je Stankovićevo premeštanje na radno mesto u SC „Čair“, koje je ukinuto nakon samo pet dana pošto je „prevaren“ da potpiše takav aneks ugovora o radu- nezakonito.

– Otkaz sam dobio zbog tog što sam, kao radnik i odbornik, ukazivao na malverazacije i pronevere u SC „Čair“, za koje je bilo odgovorno rukovodstvo. Supruga je u to vreme takođe ostala bez posla, a imamo petoro dece. Živeli smo godinama sa sto evra mesečno, od moje otpremnine, sudski izvršitelji su nam nekoliko puta kucali na vrata…- kaže on za naš list. Stanković dodaje da je odmah po povratku na posao „opet počeo da trpi mobing“. Nekoliko puta dnevno se proverava da li je u firmi ili je izašao.Traže mu, takođe, da unapred vrati 5.000 evra otpremnine, kako bi mu SC „Čair“ potom, a ko zna kada, uplatio 36 plata koje mu duguje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari