Mirčić: EBRD tražila od Vlade Srbije da poštuje sopstveno zakonodavstvo 1Foto: FoNet/Ognjen Stevanović

Zbog nastalih problema u praksi i primeni međunarodnih ugovora, poslanici Skupštine Srbije pozabavil su se autentičnim tumačenjem odredbi o finansijskim ugovorima između Srbije i Evropske investicione banke.

Predlog autentičnog tumačenja podneo je Odbor za ustavna pitanja i zakonodavstvo Skupštine Srbije, nakon što ga je dostavilo Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, na inicijativu Kontrole letenja Srbije i Crne Gore.

“Republička komisija za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki mora biti nadležna u prvostepenom žalbenom postupku za sve zainteresovane strane,ali do sada se ta komisija oglašavala nenadležnom u situacijama kada nosilac kredita od EBRD nije direktno Republika Srbija, a time se uskraćivao pravni lek učesnicima u tenderu”, objasnio je predsednik Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo Đorđe Komlenski i dodao da će se primenom ovog tumačenja, obezbediti apsolutna sigurnost, zakonitost i kontrola postupka koji se sprovodi, jer zajmoprimci, javna preduzeća ili neke druge institucije nisu bili u mogućnosti da podnesu pravni lek, čime se blokirala upotreba sredstava.

Milorad Mirčić, poslanik Srpske radikalne stranke naveo je tokom rasprave da je EBRD opomenula Vladu Srbije da pre svega mora da poštuje domaće zakonodavstvo i da mora postojati prvostepeni organ za žalbe kad je reč o javnim nabavkama i da je to Komisija za sprovođenje javnih nabavki .

”Nastao je jedan vakum, jer od 2006. godine dolazi do stopiranja realizacije pojedinih projekata i plasiranja sredstavakoje je EBRD odobrila . Imamo slučaj kada se ovih dana potpisivao ugovor za novi autoput, kako su ga nazvali “Put mira u deonici od Niša do Prištine, za koji je EBRD odobrila kredit od 100 miliona evra, unapred upozoravajući da zakon mora da se poštuje“, rekao je Mirčić.

Govoreći o nameštenim tenderima, on je ponovio tvrdnju da je tokom izgradnje 120 kilometara autoputa Preljina- Pojate prvobitni projekat iznosio 480 miliona evra, a sada će ta deonica biti plaćena 800 miliona, jer je tender napravljen tako da je izvođač mogao biti isključivo američki „Behtel“.

Radikali su ponovo izneli niz optužbi na račun resorne ministarke Zorane Mihajlović da je ovako skupu investiciju obezbedila toj firmi zbog svojih ličnih odnosa sa američkom ambasadom i da se ovde radi u korist stranaca, a na štetu domaćih izvođača i da smo došli u situaciju da nas EBRD opominje  da moramo da poštujemo svoje zakonodavstvo.

Slavica Živković, poslanica SDPS navela je primer da su ugovori koji se odnose na Klinički centar, Koridor 10, regionalnu infrastrukturu – dovedeni u pitanje, jer se javio problem drugostepene nadležnosti.

„Republička komisija je odbacivala prigovore kao nenadležna, a EBRD ne uzima u razmatranje zaštitu prava u javnim nabavkama, uz obrazloženje da prvo treba primeniti domaće pravne lekove“, istakla je Živkovićeva i dodala da su zbog toga bile potrebne izmene i dopune ugovora.

Replicirajući Aleksandra  Tomić , poslanica SNS upozorila je da na dnevnom redu nije Moravski koridor, jer nije ni finansiran od IB, a nije ni Behtel. Ona je navela da će se autentičnim tumačenjem „otkočiti“ problemi u realizaciji projekata koje finansira EBRD, jer najviše trpe projekti regionalne infrastrukture i Ministarstva prosvete, dok su za Koridor 10 i Kliničke centre sva sredstva povučena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari