Mladenović: Vlast predloge Nove stranke za rešavanje aerozagađenja predstavlja kao svoje 1Foto: FoNet/ Velimir ilić

Predsednik beogradskog odbora Nove stranke Branko Mladenović ocenio je danas da gradska vlast predllaže istovetna rešenja za problem zagađenja koja predlaže ta stranka u svojim saopštenjima i upitao šta onda rade oni koji su izabrani i plaćeni da brinu o javnom interesu građana Beograda.

„Posle niza istovetnih rešenja koji stižu iz beogradske uprave neposredno nakon javnih saopštenja Nove stranke, postaje očigledno da gradska vlast sistematski prati naše predloge mera za smanjenje emisije zagađenja i potom ih iznosi kao svoje. Mada nas pomenuto raduje, jer predlozi i jesu za dobrobit svih, ostaje pitanje kako to rade oni koji su izabrani i plaćeni da brinu o javnom interesu građana Beograda“, naveo je Mladenović u pisanoj izjavi.

On je ocenio da je gradska vlast ostala bez ideja, pa je predložio dodatne mere za umanjenje emisije zagađenja koji predviđa da Beogradske elektrane počnu sa izradom studije izvodljivosti za dogradnju sistema solarne termalne energije na sistem daljinskog grejanja.

„Ovo bi smanjilo utrošak fosilnih goriva u energetskom miksu i umanjilo zagađenje iz takozvanih malih ložišta. Pomenuto, kao dopuna sistemu grejanja na fosilna goriva, već uspešno finkcioniše u mnogim evropskim gradovima. Neophodno je takođe početi sa izradom studije izvodljivosti za nadogradnju sistema toplana montažom jedinica za hvatanje ugljen-dioksida iz dimovodnih gasova. Ovaj sistem ne samo da poništava emisiju gasova sa efektom staklene bašte, nego može da donese i ogromne finansijske benefite kroz prodaju CO jedinica“, naveo je Mladenović.

On je dodao da se Nova stranka zalaže i za ubrzanu supstituciju svih fosilnih goriva obnovljivim izvorima energije kojih Srbija ima u izobilju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari