Mogerini ponovo pozvala Kosovo da ukine takse na robu iz Srbije 1Foto: EPA-EFE/JULIEN WARNAND

Visoka predstavnica EU Federika Mogerini danas je u razgovoru sa članovima skupštinske delegacije Kosova za dijalog sa Beogradom ponovila potrebu što hitnijeg ukidanje taksi koje je Kosovo uvelo na robu iz Srbije i BiH, saopštila je Služba za spoljnu politiku i bezbednost EU (EEAS).

Mogerini se danas u Briselu sastala sa članovima delegacije koju je 15. decembra prošle godine Skupština Kosova izabrala za dijalog Beograda i Prištine o normalizaciji odnosa.

Pozdavljajući imenovanje te delegacije, Visoka predstavnica je ocenila da dolazak njenih članova u Brisel demonstrira značaj koji kosovske vlasti pridaju procesu normalizacije, koja je preduslov za evropski put Kosova, kao i potrebi da sarađuju u dijalogu Prištine i Beograda, koji se odvija uz posredovanje EU, navodi se u saopštenju.

U razgovou sa članovima delegacije Mogerini je ponovila važnost ukidanja carinskih taksi koje je Vlada Kosova uvela krajem prošle godine na proizvode iz Srbije i BiH.

„Postizanje sveobuhvatnog, pravno obavezujućeg sporazuma o punoj normalizaciji odnosa u svetlu dijaloga Prištine i Beograda zahteva atmosferu koja doprinosi dobrosusedskim odnosima, uz poštovanje i sprovodjenje ranijih sporazuma i izbegavanje postupaka i izjava koji su nespojivi sa ukupnim interesima i strateškim ciljevima regiona“, navodi se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari